The Beatles: Abbey Road

Utgivelsesår: 1969

Produsent: George Martin

Låtskrivere: Paul McCartney, John Lennon, George Harrison, Ringo Starr

Bandmedlemmer: Paul McCartney, John Lennon, George Harrison, Ringo Starr

 

Låtene:

1. Come Together
2. Something
3. Maxwell's Silver Hammer 
4. Oh! Darling 
5. Octopus's Garden
6. I Want You
7. Here Comes the Sun
8. Because 
9. You Never Give Me Your Money 
10. Sun King
11. Mean Mr. Mustard
12. Polythene Pam 
13. She Came in Through the Bathroom Window 
14. Golden Slumbers
15. Carry That Weight 
16. The End
17. Her Majesty 
 

 

"Abbey Road" skulle bli The Beatles siste studioalbum, om man ser bort fra "Let it Be" som ble gjort ferdig uten at bandet var tilstede, og hvor de fleste av låtene ble laget før "Abbey Road". Gnisningene innad i bandet var under denne produksjonen åpenbar. 

De ble ikke enig om hvilken manager de skulle ha, noe som førte til at McCartney hadde en egen, mens de tre andre hadde en annen. John Lennon kom drassende med Yoko Ono under innspillingen, noe McCartney ikke klarte å akseptere. De 4 medlemmene skrev hver sine låter, som de andre motvillig måtte være med å spille inn. Så selv om signaturen fortsatt var Lennon/McCartney, hadde det lite innhold. Narkotika var også inne i bildet. I studio var stemningen amper med med mange stygge bemerkninger - ikke noe godt utgangspunkt for en innspilling.

Likefullt maktet The Beatles å lage en flott plate. En av de klassiske Beatles albumene som gjerne blir trukket fram når man skal kåre tidenes beste plater. Og som de fleste kritikere tar fram de beste superlativer for når de skal omtale den. "Abbey Road" har mange flotte låter, med et vennlig, gjerne humoristisk preg. Det er veldig vanskelig å finne noe som tyder på at det er motsetninger inne i bildet. Forklaringen kan være at mange jobber best i motgang, og at Lennon og co. var profesjonelle folk som ikke lot uenigheten gå utover kvaliteten på arbeidet.

Albumnavnet er hentet fra Beatles' studioet Abbey Road i London, hvor Beatles platene ble spilt inn. Coveret er sammen med "Sgt. Peppers" det mest kjente blant Beatles platene. Fotgjengerovergangen som er avbildet på forsiden, er en av de store turistattraksjonene i London.

Plata starter med flotte "Come Together", som kan oppleves litt ironisk, da Mc Cartney og Lennon overhodet ikke hadde evnen til å komme sammen på denne tiden. Den er blant de mest bluesinspirerte låtene Beatles laget. Samtidig som den har et funky snitt. Men refrenget plasserer låta trygt innenfor den popen Beatles er kjent for. Låta starter med et bassriff fra McCartney, og fortsetter med Lennons litt distanserte stemme. Låta er for det meste skrevet av Lennon. Noe man skjønner når man leser den litt absurde teksten. "Come together" var et uttrykk LSD guru Timothy Leary brukte da han prøvde å bli guvenør i California. En mann som også inspirerte Moody Blues i "Legend of a Mind"

"Come Together" er en låt som 'alltid' har vært der i min bevissthet. Og som jeg har tenkt på som en av de beste låtene deres. Den nådde også 1. plass på den britiske singellisten som dobbelsingel sammen med "Something".

"Something" er også den låta som følger etter "Come Together" på plata. Den er skrevet av George Harrison. Han hadde også tidligere skrevet låter som hadde blitt brukt på Beatles plater, men da av det litt mer ubetydelige slaget. På "Abbey Road" bidrar han med platas to beste spor. Denne og "Here comes the Sun". "Something" er en av de virkelig klassiske Beatles låtene, på linje med "Yesterday" og "She loves you". Den er også covret utallige ganger. Bla. av Frank Sinatra, Elvis Presley og Ray Charles. Harrison var usikker på om han ville bruke låta på "Abbey Road". Han lurte på om han heller skulle gi den til Joe Cocker

Låta minner om mye av det Lennon/McCartney skrev. Men er en mye mer rett fram kjærlighetslåt ("Something in the Way She Moves") enn det de to andre skrev på samme tid. Det er en ganske dus, laid back låt. Som skapt for sene kvelder eller en rolig dans. Den er også litt bluesinspirert. Med 'slidende' gitarer, og et markert bassriff. George Martins strykerarrangementer bidrar til det myke, popete preget. En behagelig og vakker låt som jeg har et kjært forhold til. 

"Maxwell's Silver Hammer" er typisk McCartney. Og en type låt han elsket å ha med på Beatles albumene. Med sin 20-talls hageparty stil. Ikke ulik "When I`m sixty-four". Låta er lystig og ledig, med en morbid tekst. Om skoleeleven Edison Maxwell som slår ihel folk med sin sølvhammer.

"Oh! Darling" er også mer typisk McCartney. I lett 50-talls stil. Takten er litt sånn sakte bossanova. I denne ærlige og 'rett fra hjertet' låta, hvor han trygler kjæresten om ikke å forlate ham. Etter hvert blir stemmen mer desperat og sår. Alt i alt en fin låt. 

Ringo Starr skrev ikke mange Beatles låtene han heller. Sammen med "Don`t Pass Me By" fra "The White album" er "Octopus's Garden" blant de få Beatles låtene Starr skrev, i hvert fall uten hjelp fra andre. Og "Octopus's Garden" er absolutt en Beatles låt verdig. I sitt rett fram, muntre, musichall-aktige vesen. Melodien er lettere banal, og teksten nesten barnslig, men likefullt flott. Den er lett å huske og synge med på. Og slike låter gjør denne plata til det mesterverket det er. Fra det komplekse i "I want you" til det barnslige i denne låta.

"I want you (she's so heavy)" er den mest komplekse låta Beatles laget. Den ble spilt inn over en periode på et halvt år, og inneholder mange spor oppå hverandre. Det er også her Alan Parsons gjorde en av sine første oppdrag som lydtekniker. Lennon som skrev låta, var på denne tiden en lydfrik som var interessert i det nyeste innen studioteknikk. Han var også påvirket av samtidige som Cream og Jimi Hendrix. Noe denne låta bærer preg av, med sitt jazz og blues inspirerte lydbilde. Den fete keyboardsoloen er gjort av Billy Preston. Særlig slutten av "I Want You" er full av detaljer, før låta brått blir kuttet av.

"Here comes the Sun" er som nevnt blant Beatles' mest kjente låter. Den høres ut som en hippielåt, med den enkle kassegitaren, og hyllesten til vårsola. Du ser for deg Harrison med langt hår og skjegg sittende i enga, mysende mot sola med kassegitaren sin. Visstnok var det visst omtrent sånn det også var. Harrison skrev låta i hagen til kompisen Eric Clapton, tidlig en vår. Så stemningen i låta fanger nok øyeblikket da han skrev "Here comes the Sun"  ganske bra.

En enkel, men flott låt, med en positiv stemning. Jeg hadde jo likt Beatles siden jeg var veldig liten. Men denne oppdaget jeg ikke før jeg begynte på ungdomsskolen. Læreren spilte den i en dramatime, og jeg falt for den umiddelbart. Den har siden vært blant favorittene mine, og er sammen med "A day in the Life" den fineste Beatles låta i mine ører. Og en låt som bidrar sterkt til å løfte dette albumet opp på et høyt nivå.

"Because" er litt sånn Disney-aktig i mine ører. Da koringen minner meg om den vindaktige sangen som Disney hadde i blant andre "Fantasia". Den er behagelig og fin, og også litt Moody Blues-aktig. De bruker synthesizere på den, noe som nok ikke var så vanlig på denne tiden. Teksten er banal: "Because the world is round it turns me on, aahhh". Enten er det en unge som gjør en av sine første oppdagelser. Ellers er det en ruset person som hyller de mest selvsagte ting.

"You Never Give Me Your Money" starter med Lennon og McCartney sammen i koring. Noe som var ganske sjeldent på denne tiden. Den minner meg litt om "Band on the Run" med Wings (McCartney), da den skifter tema underveis underveis. Men som helhet er den en ganske rett fram poplåt som svinger bra.

"Sun King" er en kul låt som minner veldig om "Albatross" med Fleetwood Mac. Lennon skrev denne som en hyllest til Peter Green fra Fleetwood Mac, og "samplet" på en måte "Albatross" - en låt som går i blues/kalypso takt. Stemningsfullt og fint.

"Mean Mr. Mustard" er en kort liten låt som fungerer som Part 2 i en medley sammen med "Sun King", "Polythene Pam" og "She came in through the bathroom window". Pianoet bidrar til å gi låta et rytmisk preg. Teksten er igjen merkelig: ""Mean Mr. Mustard sleeps in the dark. Shaves in the dark, tryin' to save paper. Sleeps in a hole in the road. Saves enough to buy some clothes. Keeps a ten bob note up his nose." McCartney likte ikke låta, og ønsket den slettet. Heldigvis gikk det ikke slik. 

"Polythene Pam" er Lennons beskrivelse av en fascinerende dame han hade møtt. Låta er en rocker med Lennons 12 strengers gitar, McCartneys markante bassriff, og Starrs raske, tom-tom aktige trommespill. 

"She came in through the bathroom window" er McCartneys bidrag i denne medleyen. Det er en rett fram låt, hvor man lett kjenner igjen stilen hans. Det er en fengende låt som mange raskt la merke til. Allerede samme år hadde Joe Cocker gjort sin versjon som nådde topp 30 i U.S.A. Hvem denne damen som kommer inn gjennom vinduet er, kan man bare spekulere i. Men man kan anta at det var Linda Eastman (McCartney) som Paul ble kjent med på denne tiden. 

Deretter går det over i nok en medley. Hvor "Golden Slumber" starter rolig med litt melankolsk pianospilling. Den minner meg om "Fool on the Hill" både i melodi og stemning. Det fortsetter så med "Carry the Weight" som er en sing-a-long greie som passer bra som allsang på en eller annen engelsk pub. I "Obla-di-oblada" takt. Etter hvert går den over i en mer symfonisk, mykere stemning. Før 'pubsangen' avslutter låta.

"The End" er siste låt i medleyen, men ikke på plata. Tross navnet. Det høres ut som jamming med instrumenter. Før det går rett over i noen lett pianosang og sval koring.

Plata er egentlig ferdig nå. Men moromannen McCartney klarer ikke å la sjansen gå fra seg til å komme med noen morsomheter om Dronningen i "Her Majesty". Med lett og ledig gitarspill synger Paul: "Her Majesty is a pretty nice girl, someday I'm gonna make her mine, oh yeah, someday I'm gonna make her mine". Inspirasjonen til låta kan han ha fått fra hans møter med dronningen. Låta varer kun i 23 sekunder.

På mange måter er denne plata slutten på noe, men også starten på noe nytt. The Beatles var mer eller mindre ferdig som band etter denne plata. Men de enkelte medlemmenes bidrag til plata, ga lovnad om at 4 (i hvert fall 3) store solokarrierer stod for døren. Deres evner var dokumentert gjennom denne plata. 

Abbey Road" nådde 1. plass på den britiske albumlisten. Noe som viste at de evnet å trollbinde publikum helt til siste slutt. Også det publikummet som vokste opp med Beatles.