Marc Almond: Tenement Symphony

Utgivelsesår: 1991

Produsent: Trevor Horn, Anne Dudley, The Grid, Marc Almond, Billy McGee

Låtskrivere: Marc Almond, Dave Ball, MacWilliams, Richard Norris, Trevor Horn, Wolley, Jaques Brel, Jouanness, Debussy

 

Låtene:

1. Meet Me in My Dream 

2. Beautiful Brutal Thing 

3. Vaudeville And Burlesque 

4. I've Never Seen Your Face 

5. Champagne

6. Prelude

7. Jacky

8. What Is Love?

9. Trois Chansons de Bilitis

10. The Days Of Pearly Spencer

11. My Hand Over My Heart

 

             marc almond  marc almond 
       
På det tidspunktet jeg kjøpte denne plata, var jeg ganske så ihuga Marc Almond fan allerede. Etter flere gode album som "Mother Fist", "Stories Of Johnny" og favorittplaten min, "The Stars We Are". Når jeg i tillegg hørte at Trevor Horn skulle være med som produsent, ble forventningene rimelig høye. Og som man skjønner ble de innfridd.

"Tenement Symphony" er en veldig smakfull plate, noe muligens tittelen også gir indisier om. Soundet er elektronisk, iblandet Almonds operaaktige stemme, samt en god del klassiske elementer. Anne Dudley (The Art of Noise) som på en vellykket måte arrangerte strykerne på klassikeren "The Lexicon Of Love" med ABC*, er orkestermester på dette albumet også. Noe man lett kan høre på låter som "Prelude", "Trois Chansons de Bilitis" og "The Days Of Pearly Spencer". Noe som gir plata en ekstra dimensjon. Richard Norris fra The Grid som hadde hiten "Swamp Thing" bidrar på det elektroniske. I The Grid spilte også Marcs partner ifra Soft Cell tiden, Dave Ball. Og mens Norris bidrar med programmeringen har Ball hjulpet Marc med å  skrive de fleste av låtene. Billy McGee som produserte "The Stars We Are" bidrar til å gi plata et umiskjennelig Marc Almond preg. Mens produsentguru Trevor Horn (Frankie goes to Hollywood, Seal, ABC, Yes, The Buggles m.m.) sitter og drar i trådene. Sjansene for at det skulle bli en bra plate var altså rimelig store i utgangspunktet. 

Denne platen har jeg brukt for å få folk til å like Almond.  Plata er veldig bra, har et moderne lydbilde, og inneholder mange gode enkeltlåter. De beste er "Days Of Pearly Spencer", "Jacky", "Meet Me in My Dream" og "Champagne". Men også alle de andre er veldig bra - en veldig komplett plate.

Det definerte elektroniske lydbildet gjør plata litt annerledes enn andre Almond album. Hvor elektronikken har vært mer i bakgrunnen. Men det hemmer ikke plata. Det er med på å gjøre den mer spennende. Og også på dette albumet har Almond funnet plass til en Jaques Brel låt, i "Jacky". Som fungerer perfekt som electronica låt. Mars kraftfulle, dramatiske stemme og det storslåtte arrangementet gjør det til en flott opplevelse.

"The Days Of Pearly Spencer" var opprinnelig en singelutgivelse med låtskriver David McWilliams, i 1967. I Marc Almonds versjon ble dette en utsøkt vakker låt, der den flotte melodien ble pakket inn i et strykerarrangement som framhevet melodien. Strykerne nærmest danser i bakgrunnen, låta gjennom. "The Days Of Pearly Spencer" ble også en stor hit i Storbritannia, med en fin 4. plass, i april 1992.

Om plata har noen svake spor, må det være "What Is love?" - en låt Trevor Horn krevde å få med. Horn skrev den sammen med sin gamle partner i The Buggles, Bruce Woolley.

Marc Almonds egne ord om plata: "A great first side and a great second side", og "The Trevor Horne singles though are fantastic and 'Pearly Spencer' gave me a Top 4 hit single, so I am very grateful for that. The sound of the Trevor tracks blew me away." Så det er ikke bare jeg som var begeistret. "Tenement Symphony" har vært en plate jeg jevnlig finner fram, og fortsatt nyter lyden av.