Pet Shop Boys: Please

Utgivelsesår: 1986

Produsent: Stephen Hague, Johnathon J. Jeczalik, Nicholas Fromme 

Låtskrivere: Neil Tennant, Chris Lowe

Bandmedlemmer: Neil Tennant, Chris Lowe

 

    Låtene:

1. Two Divided by Zero

2. West End Girls

3. Opportunities

4. Love Comes Quickly

5. Suburbia

6. Opportunities

7. Tonight Is Forever 

8. Violence 

9. I Want A Lover 

10. Later Tonight

11. Why Don't We Live Together

 

pet shop boys            pet shop boys           pet shop boys

 

Chris Lowe og Neil Tennant traff hverandre i en platebutikk i London i 1981. De fant ut at de hadde felles interesse for elektronisk musikk, og bestemte seg for å danne et band sammen. De kalte seg Pet Shop Boys i respekt for noen venner som jobbet i en dyrebutikk. De slet lenge for å slå gjennom. Både "West End Girls", "One More Chance" og "Opportunities" ble gitt ut uten større suksess. Men da Stephen Hague produserte "West End Girls" pånytt, tok det av. Låta gikk til topps både i Storbritannia og U.S.A. Noen hevder at om låta kan regnes som en rap, var det den første raplignende låta til å gå til topps i U.S.A. Endel svarte er nok uenig i den definisjonen. Også de neste singlene fra albumet gjorde det brukbart. Og albumet nådde en fin 3. plass i Storbritannia (i Norge ble det 13. plass).

Jeg må innrømme at jeg var utrolig tregt ute med å oppdage dette bandet. Jeg hadde egentlig bestemt meg for å mislike dem før jeg hadde hørt noe fra dem. Jeg visste jo at "West End Girls" var en stor hit overalt. Kanskje var det noe med bandnavnet som gjorde at jeg dømte dem på forhånd. Jeg ble vel heller ikke imponert etter å ha hørt låta første gang. Det måtte flere lyttinger til, evt. at jeg også fikk med meg den gode musikkvideoen til låta, som gjorde at jeg skjønte at dette var bra. Jeg ble etter hvert ordentlig hekta på "West End Girls". Jeg likte også oppfølgeren "Love Comes Quickly", som hadde et lydbilde som tiltalte meg. 

Jeg jobbet i en elektrobutikk på den tiden "Please" ble gitt ut, og der benyttet jeg anledningen til å spille plata om og om igjen. Jeg kopierte også enkeltlåter fra plata til mine egne hitkassetter. Men tlslutt ble jeg bare 'nødt' til å kjøpe den.

"Please" starter tøft med "Two Divided By Zero". Og er den låta som skiller seg mest ut på albumet. Da den ikke er så melodiøs som de andre, med et ganske så pompøst elektronisk lydbilde. Mens Neil Tennant innimellom sier "divided by, divided by". Men det fungerer faktisk veldig bra. Så bra at jeg tror den ville egnet seg som singel.  Uansett en markant start på plata. Pet Shop Boys startet som et synthband. Og i 1986 var ikke denne sjangeren like populær som noen år tidligere. Så det var tøft gjort å starte plata med en låt som til de grader oser av synth. 

"West End Girls" er kjent for de fleste. Ennå idag er den blant mine absolutte favorittlåter. Snakkingen/rappingen til Tennant er tøff - sånn passe nøktern i stilen, i tillegg til det kule synthriffet. Men først og fremst tror jeg det er stemningen i låta som tiltaler meg. Det er så man virkelig føler hvordan østkantgutta driver hvileløst rundt i byen på jakt etter vestkantjentene... Låta uttrykker på en måte håpløshet. Og den manglende melodien forsterker dette inntrykket. 

"Opportunities" er en glimrende poplåt. Bra melodi med et passende synthkomp. Den starter elegant med en lett pianosolo, før en hard synhtrytme slår inn, og låta er igang for alvor. Låta vil også huskes for de lite flatterende ordene: "You got the look, I got the brain, let`s make a lot of money".  

"Suburbia" har noe av det samme som "West End Girls" ved seg, på den måten at den formidler en undertrykt stemning. Om gutta fra drabantbyen som ønsker seg et mer meningsfullt liv enn å bare henge rundt. Hundebjeffingen i starten på låta bygger opp om stemningen (løshundene som sprer uhygge i nabolaget?). Stemningen, sammen med den gode melodien  gjør dette til en bra låt. Jeg liker singelversjonen bedre enn albumversjonen.

4 av 5 låter på A-siden var ute på singel. Ingen på side B. Likevel er det ikke noe dårlig albumside, for alle låtene holder bra standard. "Tonight Is Forever" er nok en pent produsert poplåt. Den starter som en intro til en eller annen kriminalfilm, før den går over i et lett mellomparti, før keyboardriffet til selve låta kommer inn. I 1989 covret Liza Minnelli "Tonight Is Forever", i en versjon produsert av Pet Shop Boys.

"Violence" er kanskje ikke av de mest spennende låtene på plata, men den er en veldig typisk Pet Shop Boys låt i måten Tennant snakker/synger. 

"I Want A Lover" er også god popmusikk. Som mange andre av PSB sine låter ligger den svært nære til å være disco.

"Later Tonight" er noe så sjelden som en pianoballade. Uten noe synthkomp, noe som er befriende mellom all synthen. 

"Why Can't We Live Together" er nok en låt som ville egnet seg som singel, fortrinnsvis beregnet for dansegulvet. For dette er ren discomusikk. En stilart Pet Shop Boys har vært innom ofte siden denne plata. Kompet er veldig likt "Into The Groove" med Madonna. Jeg tror også Madonna - slik hun framstod rundt 1986 - ville passet til å synge denne låta. Den høres ut som om den var skrevet for henne. 

"Please" er en gjennomført plate. Og imponerende når man tenker på at dette er deres første. Lydbildet er proft hele veien gjennom. Stephen Hague som er en av 80-tallets store produsenter, har nok bidratt til det. Samtlige låter har singelpotensialet i seg. I tillegg til at plata fungerer som en helhet.