Mike Oldfield: Earth Moving

Utgivelsesår: 1989

Produsent: Mike Oldfield

Låtskriver: Mike Oldfield

    Låtene:

1. Holy

2. Hostage

3. Far Country

4. Innocent

5. Runaway Son

6. See The Light

7. Earth Moving

8. Blue Night

9. Nothing But/Bridge To Paradise 

     

  mike oldfield      mike oldfield            mike oldfield

  

Når det gjelder min store favorittartist Mike Oldfield, har jeg en 'lei' tendens til å like de albumene som er mislikt av fansen. Så også med denne. "Earth Moving" regnes for å være alt for popete. Dette var også den første plata Oldfield ga ut hvor han hadde kuttet ut den obligatoriske instrumentallåta, som gjerne dekket en albumside. Og sånn gjør man ikke når man heter Mike Oldfield.

Plata ble heller ikke noen salgssuksess, enda mange av låtene her har et format som skulle være egnet for singel/radio-markedet. I ettertid har Oldfield skyldt på Virgin-sjef Richard Branson som 'presset' ham til å lage en kommersiell plate.

Så hvorfor liker jeg den så godt når både platekjøperne og kritikerne nesten alle synes den er elendig? 

Når jeg hører "Earth Moving", hører jeg en flott produksjon, med mange flotte vokalprestasjoner. Faktisk er det hele 7 vokalister her som får prøvd seg på hver sin sang (noen synger på flere). Bla. Maggie Reilly som sang på "To France" og "Moonlight Shadow". Her synger hun på den myke, melodiøse "Blue Night" med sin varme stemme. Ikke ulikt "Moonlight Shadow" - veldig vakkert!

Chris Thompson fra Manfred Mann's Earth Band m.m. synger på "Runaway Son" og "See The Light". Begge har litt 80-talls heavy over seg. Noe som mange av de som hadde fulgt Oldfield gjennom mange år mislikte, da det ikke var sånn han skulle høres ut. Jeg derimot, nyter å høre Thompsons stemme bevege seg gjennom de gode melodiene med sitt kraftfulle lydbilde.

Første singel fra albumet var "Innocent" hvor ikke ukjente Anita Hegerland synger. Det er tydelig at Mike er i kjærlighetsrus til både Anita og deres første felles barn på denne. Selv for meg blir dette for klissete og syntetisk. Selv om teksten for så vidt er grei: En hyllest til sitt nyfødte barn. 

Adrian Belew (King Crimson) synger på platas kanskje beste låt: "Holy". Jeg vet veldig lite om ham, annet enn at han synger veldig bra her. En virkelig flott kraftfull stemme. Stemmen hans gir låta en middelaldersk stemning, og når han synger "holy", kan det høres ut som en hyllest til Gud, noe det nok ikke er. Låta er pompøs, men det funker bra likevel.

Max Bacon synger på "Hostage". Han sang også på "Magic Touch" "Islands". Han har den samme kraftfulle stemme som Chris Thompson. Og denne låta går i det samme lydbildet som de Thompson synger på. Men jeg liker den røffe stemmen og det heavy gitarkompet som Oldfield har lagt på. I hele tatt er de fleste låtene innpakket i et tett lydbilde. Og det høres veldig 80-talls ut. 

"Far Country" som synges av en viss Mark Wiiliamson, er en flott ballade. Stemningsfull, og fyllt med lengsler. Også denne gir meg en viss middelalderstemning - et land langt borte, i en fjern fortid.. Tittelsporet "Earth Moving" konkurrere også om å være platas beste. Nikki "B" Bentley synger på låta. Og igjen er det den gode stemmen som løfter låta. Men både melodi og tekst er bra. Dette er en låt jeg har tatt meg selv i å nynne på rett som det er. På refrenget har Mike lagt på stemmene til 6 andre, noe som også gjør dette til en kraftfull låt. 

Plata avsluttes med den todelte låta "Nothing But/Bridge To Paradise". Den starter med Carol Kenyons myke stemme, og avsluttes med Max Bacons røffe stemme. På en måte som fanger mye av stemningen i hele plata. Fra det helt fløyelsmyke, drømmende, til det små heavye. Første del av låta er klart best. Særlig der det synges med flere stemmer på refrenget "nothing but love, when you open your eyes".

"Earth Moving" er egentlig en plate det er vanskelig å finne de gode argumentene for ikke å like, slik jeg ser det. Men nå er det vel engang en del album man liker selv om ingen andre gjør det. Og dette er for min del en av dem. Om man liker heavygitar og flotte stemmebruk kan dette være platen for flere, uten fordommer. Om ikke annet likte i hvert fall tyskerne "Earth Moving", der den gikk til topps på albumlisten.