Roxy Music: Avalon

Utgivelsesår: 1982

Produsent: Rhett Davies, Roxy Music

Låtskrivere: Bryan Ferry, Phil Manzanera, Andy Mackay

Bandmedlemmer: Bryan Ferry, Phil Manzanera, Andy Mackay

      

Låtene:

1. More Than This

2. The Space Between

3. Avalon

4. India

5. While My Heart Is Still Beating

6. The Main Thing

7. Take A Chance With Me

8. To Turn You On

9. True To Life

10. Tara

   

     

     

      
Som med så mye annen musikk jeg liker fra begynnelsen av 80-tallet, var det Zikk Zakk på NRK som ble mitt første møte med Roxy Music. Jeg så videoen til "More Than This" og ble imponert over låta og stemmen til Bryan Ferry. I tillegg til at jeg syntes han var kul. Jeg hadde riktignok fått singelen "Oh Yeah" av en kompis i forveien, men den gjorde ikke så mye inntrykk da. 

Jeg var nok ikke alene om å bli imponert over "More Than This". Albumet "Avalon" ble på kort tid norges mest solgte, med 11 uker på toppen av VG-lista. Og "More Than this" den store sommerhiten i Norge i 1982. Også i hjemlandet Storbritannia gikk plata til topps. 

Jeg husker hvor fint jeg syntes det var å høre på "Avalon" mens jeg satt ute i solen og slappet av. For veldig mange er dette selve sommerplata. En plate man tar fram og hygger seg til, og som sammen med solskinnet gjør en lett til sinns. Slik fungerer det i hvert fall for meg fortsatt.

Elegant og vakkert er to ord som beskriver denne plata ganske bra. Røffe kanter finnes ikke. Kun vellydende stemmer, gitarer og keyboards. Og gode melodier. Stemningen er litt flytende, drømmende og behagelig. Variasjonene på plata går mellom de mer direkte poplåtene i f.eks. "More Than this", "Avalon", "The Main Thing" og "Take A Chance With Me". Til de mer svevende "India", "Tara" og "True To Life". Felles for alle låtene på plata er at de produksjonsmessig er veldig gjennomførte, med mange fine detaljer i lydbildet - et lydbilde man kan kjenne igjen i soloplatene til Bryan Ferry i årene som fulgte. Man føler seg hensatt til et land langt unna, eller et sted for lenge lenge siden.

Mine favoritter på plata er nevnte "More Than This" og "Avalon". Sistnevnte kan være perfekt som avslutning på en fin kveld, med en vakker dame flytende over dansegulvet. Samtidig er den også litt mytisk. Jeg er også glad i låtene "Take A Chance With Me", "While My Heart Is Still Beating" og "The Main Thing". "While My Heart Is Still Beating" og "The Main Thing". Gode melodier alle. Men det som gjør at de blir så eksepsjonelt fine, er alt det vakre som er gjort rundt selve låten. Med intro, og komposisjon. Dette bidrar til at plata blir for en klassiker å regne i min samling. En plate som jeg gang på gang finner glede ved å spille.

Dette ble egentlig den siste ordentlige studioplata fra Ferry, Mackay og Manzanera. Etter dette gikk Ferry solo. Mens de to andre hentet inn James Wraith og dannet bandet The Explorers, uten at det ble noen suksess (likevel ga de ut en plate ihvertfall jeg fant glede i). Før "Avalon" ble gitt ut, hadde de laget "Flesh+Blood" i 1980. selv om den var bra, ble den likevel tatt som et tegn på at Roxy Music ikke lenger hadde noe kreativt å by fram. Men dette ble gjort til skamme med "Avalon" som ble veldig godt tatt imot både av kritikere og platekjøperne. Fortjent nok.