Mike Oldfield: Discovery

Utgivelsesår: 1984

Produsent: Mike Oldfield, Simon Philips

Låtskriver: Mike Oldfield

 

mike oldfield

Låtene:

1. To France

2. Poison Arrows

3. Crystal Gazing

4. Tricks Of The Light

5. Discovery

6. Talk About Your Life

7. Saved By A Bell

8. The Lake

 

     

mike oldfieldmike oldfieldmike oldfield

       
Fram til denne plata hadde jeg hatt et mer sporadisk forhold til Mike Oldfield. Jeg hadde først sett ham på en konsert på NRK TV, der han framførte
"Five Miles Out", og ble imponert. Da "Crises" kom ut i 1983 kjøpte jeg den - og det var før jeg hadde hørt "Moonlight Shadow". "Crises" ble spilt endel, men ofte kun enkeltlåter, da jeg på det tidspunktet syntes musikke var litt merkelig. Senere kjøpte jeg "Orchestral Tubular Bells", noe som da føltes som en stor tabbe.

Da vakre "To France" ble gitt ut på singel i 1984 hadde interessen for Oldfield allerede begynt å dabbe av i Norge. I 1983 toppet han singellista i 6 uker med "Moonlight Shadow", og albumlista i 2 uker med "Crises". "To France" kom ikke inn på singellista i det hele tatt, enda den var mye finere enn noe av det som var på "Crises". Og sånn var det ellers i Europa også.

"To France" hadde et mer middelaldersk preg - en stemning jeg liker veldig godt. Med vakker englelignende sang fra Maggie Reilly, fløyter, og Mikes stemningsfulle gitar. Bruken av studioteknikk er tydelig her. Bla. i dubbingen av stemmen til Reilly. Den fremstår som særdeles atmosfærisk og drømmeaktig.

Stemningen i "To France"  er tydelig keltisk middelalder. Og teksten handler om Mary Queen av Skottland, som på 1500-tallet ble fengslet av den engelske dronningen, og etter hvert halshogget. I så måte stemmer stemning og tekst bra.

På samme tid som "Discovery" ble gitt ut på plate, var det en konsert på norsk TV fra Tyskland, kalt Peter's pop show. Her framførte Mike Oldfield "Poison Arrows". Også den hadde et middelaldersk preg som jeg likte godt, selv om den var mer rufsete i stilen pga. bruken av el-gitar. Det endte jo selvfølgelig med at jeg kjøpte "Discovery". Og umiddelbart likte jeg den godt. Men det var først etter å hatt den i samlingen noen år at jeg ga den 'klassikerstatus'.

Høydepunktene er mange på denne plata, itillegg til nevnte "To France" og "Poison Arrows". "Tricks Of The Light" er en rett fram poplåt som likefullt gir assosiasjoner til svunne tider. Barry Palmer og Maggie Reilly synger her duett, der Reillys myke, og Palmers rufsete stemme skaper en spennende motsetning.

"Discovery" er noe av det mest heavy Mike Oldfield har gitt ut på plate. Barry Palmer synger her på en måte som skjærer seg inn til beinet. Likefullt er det vakkert å høre på. For at folk skal får muligheten til å komme til hektene, roes det helt ned i "Talk About Your Life". En alveaktig låt som gir ro i sjelen. Reillys myke og vakre stemme kommer helt til sin rett her.

Plata avsluttes på en kompleks men vakker måte i "The Lake". En låt som går over en hel albumside på vinylutgaven.

Det er først og fremst stemninga i plata jeg liker så godt. Som nevnt er det noe veldig middelaldersk over mange av låtene. I tillegg til at plata varierer fint mellom rolige og mer rockete partier, samt denne instrumental låta. Dette gjør plata til en av mine absolutte favoritter.

Dessverre er ikke dette en plate som så mange andre setter pris på. For mange av de virkelig ihuga Mike Oldfield tilhengerne er dette noe av det verste han har laget. Heller ikke Mike Oldfield er spesielt stolt av den i ettertid. Men det forhindrer ikke meg i å like den svært godt.

Salgsmessig gikk det dårlig i Storbritannia, med en 15. plass. Mens i Norge solgte "Discovery" bra, og nådde 3. plass på VG-lista, noe den også gjorde i Sverige. I Tyskland og Sveits gikk plata helt til topps. Etter dette ble Tyskland Oldfields viktigste marked.

"Discovery" ble spilt inn i Geneve i Sveits i 1984, ved Lake Geneva. Derav navnet "The Lake" på instrumentallåta. Mike Oldfield spilte de fleste instrumentene selv, og produserte selv. Kun hjulpet av trommeslager Simon Philips, og sangerne Maggie Reilly og Barry Palmer.

mike oldfield