Chris De Burgh: Spanish Train And Other Stories

Utgivelsesår: 1975

Produsent: Robin Geoffrey Cable

Låtskrivere: Chris De Burgh

 

                chris de burgh

               

Låtene:

1. Spanish Train

2. Lonely Sky

3. This Song For You

4. Patricia the Stripper

5. A Spaceman Came Travelling

6. I'm Going Home

7. The Painter

8. Old Friend

9. The Tower

10. Just Another Poor Boy

    

       

 

Det var med "Eastern Wind" at jeg, som så mange andre her til lands, oppdaget Chris De Burgh. Særlig tittellåta gjorde inntrykk den gangen i 1980. Dessverre var ikke resten av den plata all verden, men det ble likevel til at jeg fattet interesse for hans andre plater. Deriblant denne. Jeg hadde hørt noen av låtene fra plata på samlealbumet "Best Moves", og likte de som var der. Deretter var jeg heldig og fikk byttet til meg "Spanish Train" fra en kamerat i nabohuset. Det var en bra byttehandel, da det ble til en av de mest spilte platene jeg har.

Det som gjør plata så bra, er at den, som tittelen sier, forteller mange interessante historier. Om djevelen og Gud som spiller poker om menneskenes sjel ombord på et spansk tog (ble forbudt i Sør-Afrika). Og historien i "A Spaceman Came Travelling", om et fartøy fra en fremmed planet som besøker jorda for 2000 år siden, og som skremmer opp menneskene, og fører til et sagn som skulle bli fortalt i mange generasjoner, om at de fremmede skal komme tilbake. En nydelig låt som er blant mine favoritter. Den starter lavmælt og mystisk. Og bygger seg opp til en himmelsk stemning, med vakker korsang og tangentspill.

Det er den artige historien om "Patricia The Stripper" som bedårer alle mannfolk med sin stripping, inkludert dommeren. Stemningen i låta er som på en irsk bar på slutten av 1800-tallet. En artig låt. Og det er den triste historien i "The Tower" om den vakre jenta som ikke ville ha prinsen, og som straff blir innesperret i tårnet. Banal historie, men middeladerstemningen i låta er flott. Ikke minst pga. fløytespillet som både er vakkert og lengselsfylt.

I hele tatt synes jeg De Burgh på 70-tallet hadde fine plater hvor kassegitaren og de vakre melodiene stod i sentrum. Han fremstår som en trubadur med røtter til middelalderen. Musikalsk er det helt  annerledes enn det han gjorde på 80- og 90-tallet.

Andre fine låter her er storslåtte "Lonely Sky", den Bryan Ferry lignende "Just Another Poor Boy", "This Song For You" og "I'm Going Home" med den flotte teksten om det å lengte hjem: I thought the streets of London would be paved with gold. But the only gold was in the setting sun, and these city nights are so cold." 

I hele tatt en fin plate, hvor man lever seg inn i tekstene og stemningene i låtene. Det er flere fine De Burgh plater fra denne tiden. Men ingen som har så sterkt låt materiale som denne. En klassiker i mine ører.

Det er ikke så mye annet å si om denne plata enn at den ble en stor salgssuksess i Brasil. Det var ikke så mange andre som den gangen tok seg tid til å glede seg over mesterverket. Men med De Burghs økende suksess opp gjennom årene håper jeg og tror flere har fått ørene opp for "Spanish Train". I Norge førte interessen for De Burgh "Spanish Train" inn på VG-lista, i 1981.