The Hooters: Zig Zag

Utgivelsesår: 1989

Produsent: Rick Chertoff

Låtskrivere: Eric Bazilian, Rob Hyman, Rick Chertoff

Bandmedlemmer: Eric Bazilian, Rob Hyman, David Ousikkinen, John Lilley, Fran Smith Jr.

 

   Låtene:

1. Brother, Don't You Walk Away 

2. Deliver Me

3. 500 Miles 

4. You Never Know Who Your Friends Are 

5. Heaven Laughs 

6. Don't Knock It 'Til You Try It

7. Give The Music Back

8. Always A Place 

9. Mr. Big Baboon 

10. Beat Up Guitar

 

    

"Zig Zag" ble en vanskelig utgivelse for The Hooters. Forgjengeren "One Way Home" hadde ikke solgt som forventet med en 27. plass på Billboard, men det var ingenting i forhold til hvilken nedtur "Zig Zag" ble. Salget var rett og slett katastrofalt med en 115. plass i U.S.A. Det var på nippet til at de la ned hele bandet. Skuffelsen var enorm.

Jeg skjønner bandet godt, da dette er en utrolig bra plate med mange flotte låter. Låter jeg har spilt om og om igjen. I motsetning til "One Way Home" som også er en flott plate, er denne mer voksen i tekstene og lydbildet. Den er også mer streit rock. Ikke så typisk bonderock eller festmusikk som det var på de tre foregående albumene. Selv om man helt tydelig fortsatt hører at bandet som spiller er The Hooters. 

Kanskje var folk gått lei av dem, kanskje fikk ikke "Zig Zag" nok promotering. Kanskje var det så enkelt som at det teite albumnavnet og cover-illustrasjonen ikke innbød til platekjøp? Uansett blir det bare spekulasjoner. Men plata hadde fortjent så mye bedre.

Den starter tøft på "Brother, Don't You Walk Away", med en gitar og Hymans særdeles ru stemme, før et større gitarkomp kommer inn. Dette er bonderock slik vi kjenner Hooters. Og særdeles fengende. Det er en låt jeg har spilt mye, og som betyr mye for meg. Jeg har ofte sett for meg hvordan to brødre kan stå å synge denne sangen sammen. Den var også ute på singel, uten noe suksess som man skjønner. Mandolin, hooter og fløyter, er med på å skape en fin stemning rundt denne låta.

"Deliver Me" starter med noe som høres ut som norsk folkemusikk à la Knut Reiersrud. Det er her vi får albumtittelen "Zig Zag" presentert. Melodien er fin, og Hyman synger den på sin engasjerte måte. Folkemusikkspillingen fortsetter utover i låta sammen med munnspill og hammondorgel - pent og pyntelig.

Med låta "500 Miles" mente gutta de hadde spilt inn sin fineste låt noensinne. Uten at det førte til noe større salg. Tiden gikk og ingenting skjedde. Noe som gjorde gutta både overrasket og trist.

De tok Peter, Paul & Marys 60-talls hit, og gjorde den til sin egen. Med Hymans 'rufsestemme', el-gitarspill, og reggaetakt. Ikke ulikt det de tidligere gjorde på "All You Zombies". Til koringen hadde de fått med seg nevnte Peter, Paul & Mary. Til sammen ble dette en svært stemningsfull, og vakker låt, full av lengsler. En type låt som går rett til hjertet på en. I hvert fall har den gjort det hos meg, og mange andre nordmenn, og blitt en av mine absolutte favorittlåter. 

"You Never Know Who Your Friends Are" er en real rocker, som går i et kjapt tempo. Med de tradisjonelle instrumentene Hooters bruker for å lage flott stemning.

"Heaven Laughs" er en pen ballade. Og her er mandolinen, fløytene og el-gitarene kommet i bakgrunnen for et tungt keyboardriff. Ikke ulik den de senere skulle bruke på "Damn, I Wish I Was Your Lover" med Sophie B. Hawkins.

"Don't Knock It Til' You Try It" er en rytmisk, reggaeaktig låt. Den er slentrende og tøff, med munnspill og jazzaktig pianospilling. I tillegg er måten Hyman og Bazilian synger refrenget sammen på, tøff.

"Give The Music Back" er en annen høydare på denne plata. Den er balladeaktig, og lett reggaeaktig, som så mange andre her. Og her går Hooters i korstog mot alle kreftene som ønsker å ta knekken på rocken: "They drove the blues away, and banished rock`n roll." og "They took the beat away and replaced it with machines." Melodien er flott, men vemodig. Igjen skaper den tostemte sangen mellom Bazilian og Hyman en spesiell stemning. Tankene kan gå til måten Simon & Garfunkel synger på i f.eks. "Sound of Silence". Med den forskjellen at dette er mye røffere. I starten er låta kompet med enkel kassegitar og fløyte, som for å framheve budskapet i teksten. En fin låt jeg stadig vender tilbake til.

"Always A Place" er mer typisk Hooters i kompet. Den er veldig amerikansk i stemningen, med sitt folk/rock preg. Refrenget er sunget med innlevelse. Og en fin låt å høre på.

"Mr. Big Baboon" er 'kalkunen' på denne plata. Den høres klin likt ut som Terje Tysland fra våre egne trakter. Med trekkspill og dansebandtakt. Men likevel er den fornøyelig og fengende om man ikke tar den for høytidelig.  Vi får både en trekkspill-, gitar- og saksofonsolo her som sikkert gikk rett hjem når de spilte den live. Til og med noen ku raut har de funnet plass til. Og stiller med det i samme klasse som Rednex.

"Beat Up Guitar" avslutter plata med en stemning lik den på "Give The Music Back". Med en hyllest til de som skapte rocken. En helt grei låt, med en fin melodi. 

Det ble kun en plate til med The Hooters, før det var slutt for dette fine bandet (hadde comeback med et album i 2007). Høyere salgstall ville sikkert gjort sitt til at de hadde valgt å fortsette. I Norge klarte "Zig Zag" en sterk 12. plass, mens i Sverige ble det 13. plass, som de beste plasseringene plata oppnådde noe sted.

Etterpå brukte Chertoff, Bazilian og Hyman tiden til å produsere og skrive låter, med større suksess enn de siste årene i The Hooters medførte. Bla. skrev og produserte Eric Bazilian "What If God Was One Of Us" med Joan Osborne til toppen av den amerikanske singellisten.