Hothouse Flowers: Songs from the Rain

Utgivelsesår: 1993

Produsent: Stewart Levine

Låtskrivere: Leo Barnes, Jerry Fehily, Fiachna O'Braondin, Liam Ó Maonlaí, Peter O'Toole

Bandmedlemmer: Leo Barnes, Jerry Fehily, Fiachna O'Braondin, Liam Ó Maonlaí, Peter O'Toole

 

    Låtene:

1. This Is It (Your Soul) 

2. One Tongue

3. An Emotional Time

4. Be Good

5. Good for You 

6. Isn't It Amazing 

7. Thing of Beauty

8. Your Nature

9. Spirit of the Land 

10. Gypsy Fair 

11. Stand Beside Me 

 

 

Hothouse Flowers står for meg som en syntese av det spennende som skjedde innen irsk musikk på 80- og 90-tallet - en tid hvor det stadig dukket opp nye flotte band fra den grønne øya. Musikken deres er en blanding av de påvirkninger som også har preget mye av den andre irske musikken: Irsk folk, Van Morrison, U2, soul, amerikansk gospel, og tradisjonell rock. 

Selv om de tidlig i sin karriere var geniforklart for sitt musikalske talent, var det først etter at Bono fra U2 hadde sett dem på TV en kveld, at det tok av. Han lot dem spille inn en singel på U2s plateselskap Mother, før de ble hentet av Polygram. I 1988 ga de ut debutalbumet "People" som gikk til topps i Irland og nådde nr. 2 i Storbritannia. Også i land som Australia toppet albumet. I Norge fikk både jeg og mange andre først kjennskap til bandet gjennom et pauseinnslag i Melodi Grand Prix fra Irland hvor de spilte hiten "Don't go"

Jeg merket meg ved den låta, og syntes den var fin, uten at jeg kjøpte noen plater av dem da. Senere hadde de en flott versjon av Johnny Nash' "I can see clearly now". Så jeg var hele tiden positiv til bandet. Det var først da jeg så videoen til "An Emotional Time" fra dette albumet på MTV, at jeg bestemte meg for å kjøpe albumet "Songs from the Rain". Og det ble umiddelbart en kjær plate, med alle sine flotte låter.

I tillegg til den tiltalende blandingen av rock, folk, soul, pop, roots, gospel, hippie, er det sanger Liam O'Maonlais stemme som fascinerer meg. Han høres ut som en amerikansk vekkelsespredikant, eller gospelsanger. Stemmen har likhetstrekk med Bono. Han synger sangene med et følelsesmessig engasjement og varme som imponerer. På mange måter er dette en motvekt til U2s "Rattle & Hum" plate når det gjelder beundringen for amerikansk roots-tradisjon. Andre har valgt å sammenligne ham med Joe Cocker, Bruce Springsteen, Michael Hutchence og Ray Charles.

Han er er også en karismatisk person, inspirert av hippiebevegelsen og troen på Gud. Sammen med stemmen hans, gjør det at han minner meg om en Jesus skikkelse. Og denne plata blir på en måte hans forkynnelse.

Predikantstilen kommer kanskje best fram i førstelåta på plata, "This is it (your soul)". Hvor han på en engasjert, men vennlig måte forteller om dine problemer, og hvordan du skal finne tilbake til sjelen i deg. Til tonene av et lett, og fengende komp. 

"One Tongue" har et flott pianokomp i bunn, med orgel, gitar og saksofon oppå. Hothouse Flowers består av flinke musikere, som også har deltatt på andre artisters innspillinger. Produsent Stewart Levine har på dette albumet valgt å strippe produksjonen ned slik at de enkelte instrumentene trer tydeligere fram. Noe vi merker tydelig på denne fine låta. Sanger Liam forkynner denne gang at løsningen på mange av verdens problemer, er at verdens folk begynner å snakke samme med en tunge. 

"An emotional Time" var låta som gjorde at jeg for alvor ble interessert i Hothouse Flowers. Det er en vakker, melankolsk, ettertenksom låt, som gir meg sensommerstemning. Den er også tydelig inspirert av hippieånden. Liam gjør en flott stemmeprestasjon, der han vandrer mellom falsett og vanlig toneleie. Stemmen kan faktisk her minne mye om norske Morten Harket, på f.eks. "Scoundrel Days". 'Slidende' gitarspill og Liams lengselsfulle stemme, skaper en flott stemning som man kan putte sine dypeste tanker inn i. Dette er en av mine favorittlåter uansett artist.

"Be Good" er en koselig låt, som høres veldig 'live' ut. Med tradisjonelle instrumenter, og en irsk fløyte som kommer inn både i starten, og underveis i låta. Teksten har et forkynnende preg med ordene: "And be good, be kind, be truthful and feel free. And keep your wholly loving eyes on me." og: "There are answers in the music, and there is answers in the words." Klapping på slutten av låta forsterker inntrykket av at dette er spilt inn live.

"Good for You" er en rolig pianoballade, med Knopfler-lignende gitarspill til. På slutten øker tempoet litt, og det kommer inn flere instrumenter.

"Isn't it Amazing" er den andre store låta på denne plata. Den er både gospelaktig og litt pompøs. Samtidig har den et gitarriff i starten som minner om det på "Waterfront" med Simple Minds. Og stemmen til Liam er ikke så ulik Jim Kerr sin. Så jeg har ofte sett for meg at denne låta kunne passet godt til Simple Minds.

"Isn't it Amazing" har en flott oppbygning. Først med det rytmiske gitarriffet, så en trommetakt, og litt dus pianospilling, deretter saksofonspill, og så Liams stemme med ordene "Isn't it Amazing". Den kan minne om en religiøs salme. Refrenget er blant de flotteste jeg vet om, med ordene: "And every cry is a song. And every song is a prayer. And our prayer must be heard. Fill the air." Hvor bandet synger ordene i kor før Liam gjentar de med sin kraftfulle stemme. Det bygger seg opp med flere og flere instrumenter, noe som gjør det ganske så grandiost. Låta avsluttes med at Liam nevner opp kjente låttitler som "Amazing Grace", "Imagine", "Morning has broken", "Forever Young", og "Knocking on Heaven's Door". Låta var også ute på singel.

"Thing of Beauty" er en energisk låt, hvor man ser for seg Liam som gospelpredikanten som framfører sitt budskap på en engasjert måte. Med bandet et sted i bakgrunnen som komper hans sang. I tillegg til å være en god sanger , er også Liam en flink pianist. Måten fingrene hans nærmest løper over tangentene er flott å høre på. Slik han gjør det her på "Thing of Beauty" og "One Tongue". Mange vil sikkert huske videoen til "Don`t go" hvor han også hadde en imponerende pianosolo. "Thing of Beauty" var også ute på singel, med brukbar suksess i U.S.A.

"Your Nature" er en irskinspirert ballade, med forsiktig gitar og trommespill. Midtveis kommer det inn stemningsfull fiolin, kompet av pianoet. Det kan gi assosiasjoner til gamle irske helter som Van Morrison og Paul Brady. En ettertenksom og fin låt.

"Spirit of the Land" er en fascinerende låt. Med sitt 'ville' pianospill og komp. Tankene går til det irske landskapet hvor vinder sliter og river i husene. Låta er dramatisk og spennende. Igjen imponerer Liam stort med sitt pianospill. "Spirit of the Land" må i denne sammenhengen være sjelen i det irske landskapet og musikktradisjonen. 

"Gypsy Fair" er en mer rett fram poplåt, med soul inspirasjon. Liams stemme og kompet minner meg om Elvis Presley fra 70-tallet, uten at jeg helt vet hvorfor. Men mora mi spilte mye Elvis på den tiden. Og stemningen i låta minner meg om den som f.eks. er på "Moody Blue" med Elvis fra 1977. Nok en fin låt.

Plata avsluttes med "Stand beside Me" som er en mid-tempo låt som starter rolig, men tar seg opp mot slutten. Den makter likevel aldri å fenge meg, men blir heller litt ubetydelig. 

Men hva gjør vel det når det fins 10 andre flotte låter på denne plata, som oppleves som veldig ekte og inspirerende. En av de beste utgivelsene på 90-tallet, slik jeg ser det. "Songs from the Rain" nådde en fin 7. plass på den britiske albumlisten. I tillegg til at den sikkert gjorde det enda bedre i land som Irland og Australia. 

Etter denne utgivelsen gikk det ikke så bra for "drivhus blomstene". Det skulle gå 5 år før de kom med oppfølgeren "Born". Også det en fin plate, om ikke i samme klasse som denne. I 2004 var de tilbake med plata "Into your Heart". Etter endel endringer i besetningen i bandet. Liam O'Maonlai hadde på slutten av 90-tallet et prosjekt sammen med Tim Finn (Crowded House, Split Enz) som de kalte ALT.

I tillegg til denne flotte plata, kan deres "Best of" samling være en innfallsvinkel for de som ønsker å bli bedre kjent med Hothouse Flowers. Men man skal da vite at deres beste låter fra denne plata: "An emotional Time", "Isn't it Amazing" og "One Tongue", av en eller annen merkelig grunn ikke er med. Så får man heller kjøpe begge om man vil ha et mer helhetlig inntrykk av bandet.