Heart: Heart

Utgivelsesår: 1985

Produsent: Ron Nevison

Låtskrivere: Ann Wilson, Nancy Wilson, Howard Leese, Mark Andes, Denny Carmassi, Martin Page, Bernie Taupin, Sue Ennis, Mueller m.m.

Bandmedlemmer: Ann Wilson, Nancy Wilson, Howard Leese, Mark Andes, Denny Carmassi

 

  Låtene:

1. If Looks Could Kill

2. What About Love? 

3. Never

4. These Dreams 

5. The Wolf

6. All Eyes

7. Nobody Home 

8. Nothin' at All

9. What He Don't Know 

10. Shell Shock

 

                 

 

Heart hadde sin storhetstid på midten av 80-tallet, med topplasseringer i U.S.A. og resten av verden. Men historien om bandet starter i 1963 i British Colombia, da brødrene Roger og Steve Fossen, og Mike Fisher startet en gruppe de kalte Army. I 1970 endret de navn til White Heart, og så til Heart samme år. Noe fart rundt bandet ble det ikke før søstrene Ann og Nancy Wilson ble med rundt 1974. Først som kjærester til gutta, så som medlemmer. 

I 1975 ble bla. Howard Leese medlem, og gruppa fikk gjennombrudd med "Dreamboat Annie" og hitene "Magic Man" og "Crazy on You". Samtlige låter var skrevet av jentene. Også oppfølgeren "Little Queen" ble populær, med topp 10 plassering på Billboard i U.S.A. og 2. plass i Canada. Etter dette var det turbulente år med blandet suksess og mange utskiftninger. Hvor bla. Mark Andes og Denny Carmassi ble med i bandet.
Musikalsk hadde de startet som et folkband, men etter hvert utviklet seg til å bli et straight rockeband. Etter to fiasko album i
"Private Audition"(1982) og "Passionworks"(1983) tok de en pause. De var vraket av plateselskapet sitt, og folk hadde mistet troen på dem.

De bestemte seg da for å legge om stilen. De hadde lagt merke til de nye strømningene i amerikansk musikk hvor heavypop band som Bon Jovi og Van Halen solgte mange plater. De bestemte seg for å gjøre noe lignende. Og det ble umiddelbar suksess. Singlene "Never", "What about love", "Nothin' at all" og "These Dreams" nådde alle topp 10 på Billboard, og "These Dreams" gikk helt til topps i U.S.A. Det samme gjorde albumet "Heart". Noe som må ha opplevdes som fantastisk for et band som hadde slitt i mange år.

For meg personlig er det mange minner forbundet med denne plata. Den markerte også en ny retning i min musikksmak. Før dette hadde jeg vært prinsipielt imot heavy musikk. (Nå er vel ikke dette skikkelig heavy). Så da en kamerat av meg stadig spilte denne mens vi ragget rundt i byen, måtte jeg tilslutt medgi at det var bra. Og dermed var en barriere brutt, og jeg skjønte at annen heavyrock også kunne være bra å høre på. Men jeg tror det var "These Dreams" som utgjorde vendepunktet. Den er rett og slett nydelig. På det personlige plan var dette en følelsesrik tid, med mange nye utfordringer. Og denne musikken forbinder jeg med flere av tingene som skjedde på den tiden. Blant annet var den obligatorisk på mange ungdomsfester fra den tiden, noe jeg ennå i dag husker denne plata for.

Det var nok ikke helt sturerent å like Heart, da de ble sett på som en lettvekter innen rock. Europe ble kalt heavypop, og Heart er nok i den kategorien også. Selv om Heart var langt dyktigere. I dag er slik musikk ondsinnet omtalt som puddelrock, pga. hårfrisyrene fra den tiden. Så det er om mulig enda mindre ansett å like Heart i dag, enn den gangen. Men jeg mener fortsatt at "Heart" er et veldig bra album med tøffe låter som skaper stemning. Selv om lydbildet umiddelbart kan oppleves som heavy, er det de fengende og stemningsskapende låtene man husker etter å ha hørt plata et par gang. 

Det starter frisk og tøft i "If looks could kill" som er en pågående sak. Refrenget er minneverdig med ordene: "If looks could kill. You`d be lying on the floor. You'd be begging me please, please. Baby, don`t hurt me no more" - sunget på en passe truende og intens måte fra de søte, men slagkraftige søstrene Wilson. En svært populær låt, selv om den merkelig nok ikke nådde topp 10 i U.S.A.

"What about Love" er den låta jeg først ble oppmerksom på Heart med. Da det var den som ble spilt mest. Den starter rolig med et typisk 80-talls keyboardriff, før vi får Wilson jentenes klagende sang. Sangen er balladeaktig mens kompet er 80-talls med pompøse stemninger, og overspillende el-gitarer. Banalt, men fengende. Og det oser ungdomsminner av låta. Det er nesten så man ser deler av livet passere i revy.

"Never" er en mid-tempo låt. Den er rytmisk, og mer velspilt. Melodien er flott, og man kan ikke unngå å bli imponert av Wilson søstrenes stemmeprakt. Selv om de til tider overspiller, men det godtar jeg fint. Refrenget "Never" er derimot ikke like fengende og bra som i f.eks. "If looks could kill". Men den nådde en flott 4. plass i U.S.A.

"These Dreams" er den store låta fra denne plata. Og det som medførte at jeg tilslutt måtte kapitulerte, og innrømme at Heart var bra. 1. plassen i U.S.A. var helt fortjent. Og den står ennå idag for meg som noe av det bedre som er laget.

Selv om den er typisk 80-talls i kompet, og like dramatisk som mange heavyballader på denne tiden var, er den ikke så typisk likevel. Det skyldes at i stedet for el-gitarene er det behagelig keyboardspill som står i fokus. Sammen med denne særdeles vakre melodien. Mens Nancy Wilson ellers kan bli litt for skrikende i stemmen, er det bare vakkert her. En skikkelig perle.

Noe jeg har funnet ut nylig er at denne låta er skrevet av to karer jeg kjenner godt fra annet hold. Nemlig Bernie Taupin (tekstforfatter for Elton John) og Martin Page (kjent for "In the house of Stone & Light" fra 90-tallet). Begge disse er engelskmenn. Paradoksalt ble ikke denne låta eller plata noen salgsmessig suksess i Storbritannia.

Side 1 avsluttes med "The Wolf" hvor både vokalen og gitarene blir for masete. De regelrett skriker her, og låta mangler en god melodi. Noe plata ellers er godt forsynt med. Denne burde strengt tatt ikke vært med på plata.

Side 2 starter med et fengende gitarriff i "All Eyes", ikke ulikt The Hooters på samme tid. Låta har noe av det samme drivet som "If looks could Kill". Og et veldig fengende refreng. En partylåt som nok gikk rett hjem i de tusener av alene hjemme-fester, midt på 80-tallet.

"Nobody Home" er en type låt man enten kan kline til, eller lytte til. Med sitt avdempete komp, og stemningsfulle keyboardspill. Dette er en låt jeg ofte har tatt meg selv i å nynne på. Med refrenget "When you finally come knocking, when you you finally come knocking, there'll be nobody home, nobody home". Flott låt, selv om den nok høres utdatert ut i dag.
"Nothin' at all" var den 4. singelen som nådde topp 10 i U.S.A. Låta er mid-tempo, mer straight rock/pop, ikke ulikt
Belinda Carlisle. Og teksten er litt banal, om denne forelskelsen som ikke er lik noe hun har kjent tidligere. Men Nancy Wilsons rue, intense stemme gir låta substans likevel. Jeg synes den er fengende, med et drivende refreng.

"What he don't know" er en helt grei poplåt skrevet av Wilson søstrene. Mens de tidligere skrev låtene sine selv, er det ikke mange av låtene på dette albumet som er skrevet av dem.

"Shell Shock" er i likhet med "The Wolf" en låt jeg ikke helt klarer. Det pompøse, overspillende powerpop-stilen blir for mye for meg. Det er som de prøver å bevise at de egentlig er et metal band, noe de absolutt ikke er. Og når Nancy Wilson skal synge heavy, blir det bare skriking. Men den er drivende og tett, så den har nok sine tilhengere.

Heart klarte å holde seg på topp noen år til, gjennom oppfølgeren "Bad Animals". En plate som også absolutt har sine kvaliteter. Den nådde 2. plass på Billboard og 1. plass med singelen "Alone". Men deretter gikk det nedover både med Heart og powerpop-sjangeren. I dag er søstrene Wilson opptatt med diverse prosjekter utenom Heart. Bla. har de dannet et akustisk band de kaller The Lovemongers, med bla. låtskriver fra denne plata Sue Ennis.
Heart virker glemt idag. Men av og til kan det være hyggelig å ta fram de gamle platene og mimre til en utskjelt musikkstil og en fjern ungdomstid.