The Stranglers: Feline

Utgivelsesår: 1983

Produsent: Steve Churchyard, The Stranglers

Låtskrivere: J. J. Burnel, Hugh Cornwell, Jet Black, Dave Greenfield

Bandmedlemmer:  J. J. Burnel, Hugh Cornwell, Jet Black, Dave Greenfield

 

 

       Låtene:

1. Midnight Summer Dream 

2. It's a Small World 

3. Ships That Pass in the Night 

4. The European Female 

5. Let's Tango in Paris 

6. Paradise 

7. All Roads Lead to Rome 

8. Blue Sister

9. Never Say Goodbye

 

 

The Stranglers var ett av mange pønkband som på starten av 80-tallet endret stil, og gikk over til å spille new wave med sterk påvirkning fra pop strømningene som var på denne tiden. Dette falt ikke i god jord hos de som hadde fulgt dem på 70-tallet. Det endelige bruddet med pønken kom vel på kalkunen "The Gospel According To The Men in Black" fra 1981. Og ble perfeksjonert i stemningsfull new wave på "La Folie" fra samme år. De fikk sin kanskje største hit noensinne i "Golden Brown" fra "La Folie".

Jeg er veldig glad i "La Folie", da det er en fin plate, og det var med den jeg endelig fikk øynene opp for The Stranglers. Jeg hadde hørt om dem lenge før det, da flere kamerater av meg var store fans av bandet. Den ene kunne tekstene fra "Black & White" og "The Men in Black" på rams. Noe som selvfølgelig gjorde meg nysgjerrig.

"La Folie" er en fin plate, men noen halvgode låter trekker ned. Men den er likefullt en favoritt. På grunn av den hadde jeg store forventninger da "Feline" kom ut. Det var nesten noe magisk ved det. Sikkert fordi jeg så gjerne ville ha den, og flere av kompisene mine hadde den, og det tok tid før jeg fikk råd til den. Dessuten var jeg allerede blitt betatt av "Midnight Summer Dream". Og coveret med den svarte panteren, som var uthevet fra LP-coveret, var spennende.

Og plata stod til forventningene. Selv om den nok ikke tilfredstilte de som likte det gamle Stranglers. For her tok de nok et steg bort fra new waven og over i popverdenen. Det velkjente orgelet er byttet ut med synthesizere, keyboards, flamencogitarer, og lettere poplåter. Men det er gjort på en veldig stemningsfull, laid-back, litt dyster måte. "Feline" ble også en salgsmessig suksess, med 4. plass på den britiske albumlisten. Verd å merke seg for oss nordmenn er det at dette ble den eneste listeplasseringen Stranglers opplevde på VG-lista. 70-talls pønkplatene, "La Folie", og "Golden Brown" passerte de norske platekjøperne ubemerket. Noe jeg finner merkelig, da Stranglers er et essensielt band i pønk/new wave æraen. 

Plata starter med det som ennå idag er den store favoritten fra denne plata, og blant mine favorittlåter. Den mystiske og stemningsfulle "Midnight Summer Dream". Vi får først noe keyboardspill som gir meg en gotisk stemning, før Cornwell kommer inn med sin kule, lett slentrende stemme. Vi får en fascinerende historie om denne gamle mannen, full av livserfaring, som sitter og kikker på regnet, en midtsommersnatt. Jeg-personen i sangen blir sittende sammen med ham, for etter hvert å få høre hva meningen med alt er...  Jeg har mang en gang laget meg bilder i hodet om hvordan dette møtet kan ha vært.  

"Midnight Summer Dream" var også ute på singel, med 35. plass i Storbritannia som resultat.

"It's A Small World" er en veldig synthete låt til Stranglers å være. Sangen er monoton, men likefullt fin. Med et gitarriff i bakgrunnen. Etter hvert får vi noe som minner om spanske gitarer. Småkoselig og fint.

"Ships that pass in the Night" spiller videre på de samme elementene. Med synthrytmen, og det flate keyboardspillet. Men flamenco-stemningen er mye tydeligere her, og melodien er sprekere. Midtveis i låta får vi noen keyboard som høres ut som trompeter. Den har et refreng som passer til allsang. Noe som sikkert ville gjort seg på en livekonsert.

"European Female" var den første singelutgivelsen fra dette albumet. Og den nådde en fin 9. plass på den britiske singellisten. Låta er flott med sitt lavmælte preg, og spanske gitar, som utgjør en vesentlig del av låta. Og her får vi presentert den nye europeiske kvinnen ("Feline": katteskikkelse). En kvinne som er ufølsom, men elskverdig. Noen år tidligere hadde Ultravox presentert "The New European" som sitter hjemme og hører på synthesizer musikk. Så dette ble på en måte en motvekt til den.

Jeg skjønte ikke hvorfor de valgte å gi ut denne som 1. singel. Da den er litt innadvendt, og mangler hitfaktoren. Men i ettertid har jeg fått mer sansen for, da den fine melodien og den spanske stemningen gjør det vakkert og stemningsfullt.

"Let's Tango in Paris" har et keyboardspill og sang i starten som gjør at den minner om "Golden Brown". Den har også et litt middeladersk preg. Når den går over i refrenget løsner låta litt opp.

"Paradise" er en pyntelig låt.  Med sydlandske takter i sang, rytme, og gitarspill. Hvor Burnel høres ut som en eller annen degos sanger. Den ble gitt ut som 3. singel fra albumet.

"All Roads Lead To Rome" er en synthete låt. Med Burnels monotone sang, og noen tyngre rytmer.  Den minner meg om "How to find true love and happiness in the present day" fra "La Folie". Med den litt slentrende, kule stemmen til Burnel.

"Blue Sister" starter med noen lange el. gitarriff. Låta er direkte og fengende, med litt dus "la la la" koring i bakgrunnen, lik den de hadde på "Golden Brown"

"Never say Goodbye" avslutter plata på en stemningsfull og fin måte. Med flamenco gitar, og Cornwells sang. Etter hvert blir vokalen avløst av pianospill a' la' Madness. 

"Feline" står for meg som en homogen plate, hvor låtene har mange av de samme elementene i seg. Den er popete, men samtidig dyster på typisk Stranglers manèr. Noe som gjør den litt mystisk og kul. Også platene etter "Feline" har et lydbilde som ligner denne. Og de er like bra. Jeg tenker da på "Aural Sculpture" og "Dreamtime"

3 album senere, og flere nedturer, var det slutt for dette fine bandet. Det Stranglers som ga ut plater på 90-tallet, var uten Hugh Cornwell, og regnes ikke som skikkelig Stranglers.

I ettertid har diskusjonen stått om hvilken periode som var best. Pønken på 70-tallet, eller popen på 80-tallet. Jeg heller til det siste.