Culture Club: Colour by Numbers

Utgivelsesår: 1983

Produsent: Steve Levine

Låtskrivere: Phil Pickett, Boy George, Jon Moss, Roy Hay, Mikey Craig

Bandmedlemmer: Boy George, Jon Moss, Roy Hay, Mikey Craig

 

Låtene:

1. Karma Chameleon 

2. It's a Miracle

3. Black Money 

4. Changing Every Day

5. That's the Way (I'm Only Trying to Help you) 

6. Church of the Poison Mind

7. Miss Me Blind 

8. Mister Man

9. Stormkeeper

10. Victims 

 

       

 

Culture Club var uten tvil et av de mest særegne og merkelige bandene som 80-tallet hadde å by på - et tiår som i ettertid har vært beryktet for sine mange rariteter og glorete framtoninger. 

Boy George skaffet bandet mye oppmerksomhet med sin framtoning. Noe som i starten var en fordel. På tidlig 80-tall var det mange band som ville opp og fram, og måten de kledde seg på hadde betydning for om de skulle få kontrakt og bli satset på eller ikke. Dette var tross alt i new-romanticens gullalder. 

Boy George, eller George O'Dowd som han egentlig het, var på slutten av 70-tallet en kjent skikkelse i Londons undergrunnsmiljø, med sin spesielle stil. Han fikk tilbud fra Malcolm McLaren om å bli med i Bow Wow Wow, noe han gjorde en liten stund før han valgte å starte In Praise of Lemmings sammen med Mikey Craig. Senere fikk de med seg Jon Moss som hadde spilt på plate sammen Adam & the Ants og The Damned. I 1981 skiftet de navn til Culture Club. På den tiden hadde også Roy Hay blitt med i bandet. De fikk flere små hiter før det tok av med "Do you really want to hurt me" som gikk til topps i Storbritannia. Og etter hvert også gjorde det bra i U.S.A. Om det var musikken eller det tvekjønnede utseendet til Boy George som ga mest oppmerksomhet, skal man vel helst ikke svare på. 

Personlig likte jeg godt debutplata "Kissing to be Clever" med sin lette, sydlandske calypso-pop. Og jeg har et såpass åpent sinn at jeg syntes det var morsomt med Boy Georges fargerike og lett provoserende utseende. Plata ga brukbart salg, men liten aksept blant kritikerne. 

Men mange kritikere måtte bite i seg de nedlatende og harselerende kommentarene da bandet ga ut "Colour by Numbers". For dette var en feiende flott popplate som ble møtt med anerkjennende nikk hos de fleste kritikere. Den var også med på mange musikkavisers oppsummering av de beste platene fra 1983. 

Men først og fremst brakte den bandet opp i verdensklasse når det gjaldt popularitet og salg. Singelen "Karma Chameleon" ble årets mest solgte i Stobrtiannia, og nådde også 1. plass i U.S.A. Albumet nådde 1. plass i Storbritannia, og 2. plass i U.S.A. Begge steder ga plata flere topp 10 singler, i tillegg til stor suksess ellers i verden. I Norge ble det 1. plass for "Karma Chameleon" og 2. plass for "Colour by Numbers". 

For min egen del hadde jeg hatt "Kissing to be Clever" en stund, og låta "Karma Chameleon" hadde truffet meg like hardt i hjerterota som hos så mange andre. Så forventingene til albumet var så absolutt tilstede. Jeg husker jeg fikk plata i julegave i 1983 sammen med flere andre album som jeg også fikk et sterkt forhold til, og som befinner seg på denne "topp 100 lista": "No Parlez": Paul Young, "The Rhythm of Youth": Men without Hats, og "True" med Spandau Ballet. Så jeg hadde en fin stund i dagene etter julaften det året.

Plata starter da også med nevnte "Karma Chameleon". Fra å lage enkel kalypso-pop imponerer de her med en utrolig fengende låt som med sin folk-lignende melodi og  munnspill, gir assosiasjoner til amerikansk folkemusikk. Smart funnet på, og bra gjennomført. Som på så mange andre låter på denne plata blir Georges sang supplert med soul sanger Helen Terrys (bildet over) flotte stemme, noe som gir låta større troverdighet. At den ble en så stor hit, og også framstår som en av 80-tallets største hits, er helt fortjent. Pop på sitt beste og mest fengende. 

"It`s a Miracle" ble også en monsterhit både i U.S.A. og Storbritannia. Og en er lett og ledig med sin northern soul-stil. Dette er også låta som minner mest om stemningen fra "Kissing to be clever". Selv likte jeg den aldri mer enn sånn passe, da jeg synes den har et for repeterende refreng. Men man blir i godt humør av å høre på den.

"Black Money" er en mer avslappet låt, i gospel stil. Hvor Helen Terry får mulighet til å vise hvilken stemmeprakt hun har, i tospann med Boy Georges mer myke, lavmælte stemme. Jeg synes låta har et fint, nesten sakralt preg over seg.

"Changing every day" er også en låt jeg liker veldig godt. Melodien er fin, og Boy George får vist at også han har en flott stemme. Den er litt latin-amerikansk i rytmen, med et fengende saksofon/piano-parti midtveis. Den kan også minne litt om Matt Bianco.

"That`s the way (I'm only trying to help you)" starter med pianoriff som jeg anser som en plagiat av "Oh you pretty things" med David Bowie. Låta er fin med enkel pianospilling og Boy Georges stemme, noe som igjen skaper et gospelpreg. Men Helen Terrys stemme blir muligens litt overkill her. Da hun drar i noe voldsomt, som en ekte gospelsangerinne gjerne gjør. 

Side 2 starter med "Church of the Poisoned Mind", som var den første singelen fra plata. Den ble gitt ut et halvt år før selve albumet ble gitt ut. Til stor suksess på den britiske singellisten med en 2. plass. Dette er sammen med "Time (clock of my heart)", en låt som gjerne blir dratt fram av kritikerne som den beste låta Culture Club noen gang gjorde.

Det er en veldig rett fram poplåt, med et typisk Motown tempo. (Låta kan ses på som en hyllest til Motown). Som i "Karma Chameleon" har de funnet plass til munnspill, noe som bidrar til å gjøre det fint og stemningsfullt. Soulkoringen fra Helen Terry, blåserne, takten, og refrenget, gjør at denne låta sitter som støpt. Fengende og umulig å mislike. Og en av mine favoritter fra denne plata.

"Miss me blind" nådde ikke opp i Storbritannia, men ble til min overraskelse en topp 5 hit i U.S.A. Låta er rytmisk, pågående og fengende. Og Boy Georges  stemme smyger seg gjennom låta på en innyndende og vennlig måte. Personlig liker jeg best el. gitar partiet på slutten av låta. Der den går over i en rytmisk takt. Refrenget kan bli litt for gjentagende.

"Mister Man" er en flott låt. Rytmisk og litt dramatisk. Takten og blåserne gir den et fint sydlandsk/salsa/kalypso-preg. Midtveis kommer det også inn en liten keyboardsolo som jeg liker godt. I hele tatt gir denne låta meg en god følelse.

"Stormkeeper" er platas dårligste låt, og burde muligens vært fjernet fra plata, da den trekker ned helhetsinntrykket. Her blir det virkelig for gjentagende i refrenget. Men det viser vel bare at Culture Club i sin balansegang for å lage fengende pop, i enkelte tilfeller tipper over i det banale. Noe de dessverre gjorde så alt for ofte i årene som fulgte.

Plata avsluttes på en overdådig måte i den pompøse, men flotte pianoballaden "Victims". På samme måte som de overrasket meg med "Karma Chameleon" i forhold til det de laget på "Kissing to be clever", overrasket de meg med å lage denne, som ikke minnet om noe annet de hadde laget. 

Boy Georges sang er ganske lavmælt, og kompet består i hovedsak av et piano. Men koringen i bakgrunnen, trommene, og den dramatiske pianospilling gir den det pompøse, men samtidig litt sorgfulle preget. Sammen med "Karma Chameleon" synes jeg dette er den beste låta fra plata. Jeg liker det det pompøse, teatralske preget. Videoen var om mulig enda mer overdådig enn låta. Til stor suksess i Storbritannia med en 2. plass på singelisten. Av en eller annen merkelig grunn ble ikke "Victims" gitt ut på singel i U.S.A. Enda hvor mange andre singelhits de hadde der på samme tid.

80-tallet og popmusikk hører sammen. Og dette er en av de store popplatene fra tiåret. Og også en av de som huskes best, og som tas fram når man skal omtale 80-talls musikk.

Et artig fargeklatt synes jeg Boy George og Culture Club var. Artister som Marilyn og Dead or Alive tok etter hans tvekjønnede utseende. Dessverre ble Boy George mer kjent for sine uttalelser og oppførsel enn sin musikk i årene som fulgte. "Waking up with the house on Fire" inneholdt enkelte øyeblikk. Men derfra og ut 80-tallet var Boy George mer en neddopet parodi enn en god musiker. Dessverre. Men det hindrer ikke meg i å huske "Colour by Numbers" som en flott plate.