Genesis: Selling England By The Pound

Utgivelsesår: 1973

Produsent: Genesis, John Burns

Låtskrivere: Tony Banks, Phil Collins, Peter Gabriel, Steve Hackett, Michael Rutherford

Bandmedlemmer: Tony Banks, Phil Collins, Peter Gabriel, Steve Hackett, Michael Rutherford

 

    Låtene :

1. Dancing With The Moonlit Knight 

2. I Know What I Like (In Your Wardrobe) 

3. Firth Of Fifth 

4. More Fool Me 

5. The Battle Of Epping Forest 

6. After The Ordeal 

7. The Cinema Show 

8. Aisle Of Plenty 

  

    

 

 

"Selling England By The Pound" fra 1973 er av de fleste som kjenner Genesis' diskografi regnet som den beste platen de laget i den klassiske perioden med Peter Gabriel på vokal. Og det beste albumet de ga ut i sin karriere. Muligens sammen med dobbeltalbumet "The Lamb Lies Down On Broadway"

"Selling England By The Pound" kom ut mens progrocken var på sitt mest kreative og populære. Og denne regnes som en av de ypperste utgivelsene innen denne sjangeren - en klassiker i rockens historie. 

Der hvor "Lamb Lies Down On Broadway" etter hvert mistet noe av snerten pga. den lange spilletiden, er "Selling England By The Pound" mer gjennomført og velspilt. Den faller aldri ned på noe middelmådig nivå, men holder seg vakker hele komposisjonen gjennom.

Plata er inspirert av forfatteren T. S. Eliots bok "Wasteland" fra 1922, og Edmund Spensers "The Faerie Queen" fra 1590. Genesis som var kjent for sine teatralske opptredener, på denne tiden, skapte en Shakespeare-kloning i "Aisle Of Plenty", og henter ideer fra hans "Scepterd Isle".

I åpningslåta "Dancing With The Moonlit Knight" leker Genesis med symboler fra Kong Arthur tiden. Teksten er litt uklar å få taket på. På scenen brukte Peter Gabriel å ha på seg middelalderklær med hjelm og lanse, for å illustrere låta. Dette er en av de flotteste øyeblikkene bandet noensinne skapte. Med sin klassisk myke stil, og vakre harmonier. 

Gabriels teatralske vokal er kompet av vakker akustisk instrumental musikk. Som skifter brått til energipakket prog, i det Gabriel inviterer til "Join the dance". Låta inneholder også noe av det bedre Phil Collins gjorde på trommer. Den har også ofte vært framført live av Genesis.

"I Know What I Like (In Your Wardrobe)" var Genesis første suksess på den britiske singellisten (21. plass). Og blant de første proglåter som slo gjennom blant popfans. Den er en humoristisk låt, midt imellom to mer alvorlige. Den starter morsomt med "it's one o'clock and time for lunch, dam de dam.." Utgangspunktet for den tullete teksten er albumcoveret til plata. Om en fyr som hele tiden får råd om hva han burde gjøre i framtiden, men som egentlig er fornøyd med tingene slik som de er: "I know what I like. And I like what I know".

Selv om historien er enkel, er det ikke like enkelt for Gabriel å holde orden på alle personene i historien. Det er nesten så han ikke får tid til å trekke pusten mellom slagene. Da Gabriel ga seg i Genesis, var det Phil Collins som måtte til pers i denne radbrekkende vokalen. 

"I Know What I Like (In Your Wardrobe)" er nok et høydepunkt på plata. Et samlealbum fikk senere tittelen "We Know What We Like", og den ble framført live jevnlig. Også andre artister som Fish og Mike Oldfield har gjort sin versjon av låta. Keyboardspillingen gjør at den gir assosiasjoner til et par av låtene fra "Abacab" som kom endel år senere. 

"Fifth Of Fifth" er med sitt rolige tempo og fine pianointroduksjon en av de mer streite Genesis låtene. Den første tekstlinjen: "The Path is clear, though noe eyes can see", synes å representere hele teksten. Som selv om den er enkel, er veldig kryptisk. Meningen i teksten er fortsatt et samtaleemne blant fansen. Låta er en favoritt hos både meg, og andre Genesis fans. Mye takket være Steve Hacketts oppløftende gitarsolo i instrumentalpartiet. Soloen, backet opp med tunge trommerytmer, energiske basspedal spilling, og mellotron, gir låta dens sjel, og ble også brukt som et klimaks på mange av Genesis' liveshow. Den finnes også på livealbumet "Second's Out". "Second's Out" var forøvrig en av de første platene jeg kjøpte meg, og som dermed tidlig gjorde inntrykk. Og dette var en av låtene jeg spilte mye. Da Hackett ga seg i Genesis, ble "Fifth Of Fifth" fjernet fra spillelisten på Genesis' konserter.

Selv om alle medlemmene av Genesis er oppført som opphavsmenn på låta er det  tangentmann Tony Banks som først og fremst er hovedarkitekten. 

"More Fool Me" er i all sin enkelhet en utypisk Genesis låt. Og ikke mange kritikere likte denne låta. Den huskes mest for at Phil Collins gjorde sin første solovokal på et studioalbum her. Det medførte også at han fikk erfaring med å stå foran et publikum og synge. Selv om han aldri sang den live mer da Gabriel ga seg i gruppa. Noen ser også låta som et varsel om den mer streite stilen som skulle komme i årene etter. 

Jeg synes låta er fin, med en rolig kassegitar, og Gabriels nesten kastrale stemme. Den fungere uansett som et slags mellomparti på plata.

"The Battle Of Epping Forest" er basert på en avishistorie, om to gjengers kamp om et område. Låta har en engasjerende tekst, men tempoet i låta gjør at det til tider går for fort for Gabriel. Det blir for mange ord som skal sies. Og enkelte av navnene i låtene er for dumme: "Mick the Prick" og "Bob the Nob". Og de ulike partiene i låta henger ikke like godt sammen. Likefullt er noen av dem flotte å høre på. Bla. der de drar inn en waltzaktig stemning. Og komposisjonen er kompleks på en måte Genesis mestrer bra. Noe som gjør det fascinerende å lytte til.

"After The Ordeal" er Steve Hacketts komposisjon. Selv om alle medlemmene er oppført som låtskrivere på platecoveret. Han spiller sologitar gjennom hele denne instrumentalen. Den fungerer som en fortsettelse av den forrige låta "The Battles of Epping Forest". Dette er stillheten som råder etter slaget. Den starter med akustisk gitar, før den går over i elektrisk gitar, i sine to melodiske partier. Også denne er behagelig å høre på, og fungerer som et mellomparti mellom de to mer episke "The Battles of Epping Forest" og "The Cinema Show". 

Sammen med  "The Musical Box" "Watcher Of The Skies" og "Supper's Ready" har "The Cinema Show" fortsatt å være en av de viktigste og mest populære komposisjonene Genesis laget, mens Peter Gabriel fortsatt var med.  

Den starter med akustisk gitar og en sensuell stemning. Med Gabriels sang blir det hele litt teatralsk. Men etter noen minutter skifter låta stemning. Gabriel slutter å synge, og vi får et lengre instrumentalparti hvor Tony Banks' keyboardspill er det dominerende. Den er kanskje den flotteste keyboardsoloen Banks har gjort med Genesis, og det sier ikke lite. Hele "The Cinema Show" er en reise i vellyd og dyktig traktering av instrumentene. En soleklar favoritt på konsertene deres, både under og etter Gabriel-perioden. Jeg husker den godt både fra "Seconds Out", og "In The Cage"-medleyen fra "Three Sides Live" - et imponerende stykke håndverk.

"Aisle Of Plenty" er ikke noen låt som står på egne ben. Den spiller videre på temaene fra "Dancing With The Moonlight Knight" og "The Cinema Show", og fungerer mest som en pen og pyntelig avslutning på plata. 

Det mest merkelige med låta, er at den på slutten ramser opp tilbudene kjøpmannen har på ulike dagligvarer...

"Selling England By The Pound" ble Genesis' store gjennombrudd i Storbritannia, med en flott 3. plass på albumlisten. Albumet var også så bra at alle utgivelsene deres i ettertid ble målt opp mot denne. Kombinasjonen av kompleksitet i spillingen, og iørefallende melodier og stemninger er genial. 

"Selling England By The Pound" er blant de platene jeg spiller mest, uansett artist, da jeg synes den er behagelig og vakker å høre på. En favoritt både hos meg og mange andre som liker god musikk.