Big Country: The Seer

Utgivelsesår: 1986

Produsent: Robin Millar

Låtskrivere: Stuart Adamson, Bruce Watson, Tony Butler

Bandmedlemmer: Stuart Adamson, Bruce Watson, Mark Brzezicki, Tony Butler

 

     Låtene:

1. Look Away 

2. Seer

3. The Teacher 

4. I Walk The Hill

5. Eiledon

6. One Great Thing

7. Hold The Heart

8. Remembrance Day

9. Red Fox 

10. Sailor 

 

   

 

Hvis man kan snakke om en trilogi innen Big Countrys plateutgivelser, er "The Seer" endel av den, sammen med forgjengerne "The Crossing" og "Steeltown". Da alle tre har en klar tilhørighet i den keltiske musikktradisjonen, med Big Countrys særpregede sekkepipegitar som det lettest gjenkjennelige. For på utgivelsene etter denne valgte Big Country å gå mer bort fra dette lydbildet, over til mer mainstream rock. Samtidig ble kvaliteten på platene også et hakk dårligere, og populariteten sank.

"The Seer" skiller seg fra forgjengerne ved å være mer positiv og lett tilgjengelig. Bort fra den dystre situasjonsrapporten man finner i "Steeltown", og den opprørske stemningen fra "The Crossing". Her er det romantikk og lengsler som dominerer. Selv om det også her er dystre tekster. En viktig årsak til det kan være at rockeren Steve Lillywhite som hadde produsert "Crossing" og "Steeltown" ikke var med her. I stedet er det Robin Millar som tidligere hadde produsert Sade, Everything but the Girl og The Style Council, som styrer produksjonen. (Lillywhite var opptatt med The Rolling Stones på denne tiden). Han bidro til å gi plata et luftig preg, der melodiene kom bedre fram. I tråd med bandets ønsker. I ettertid har det vist seg at Mercury Records lot en Walter Turbitt remikse plata før utgivelse, noe som medførte at noe av det autentiske, og varme uttrykket som Millar ønsket på plata ble erstattet med et mer digitalt, 'tidsriktig' et. Millar har i ettertid uttrykt frustrasjon over dette.

Salgsmessig gikk det veldig bra. "Look Away" ble Big Countrys største singelhit (8. plass i Storbritannia), og albumet nådde en flott 2. plass. Og for mange ble dette plata som åpnet øynene deres for Big Country. Mens for de som allerede likte Big Country, ble det en litt mer blandet mottakelse. Mange syntes den var flott (deriblant meg), da den spiller videre på de elementene som man likte så godt fra de foregående platene. Mens andre syntes den ble for iørefallende og glad. Uansett er det en flott samling låter, som bringer oss mange steder stemningsmessig. 

Dette er også mer enn noe annet Stuart Adamsons plate, da han står bak samtlige låter på plata. Med hjelp fra de andre på et par.

Det starter med Big Countrys store hit "Look Away" som er en lett og lystig låt stemningsmessig. Med et fengende sing-a-long aktig refreng, og en vegg av gitarer. Ikke ulikt hva de gjorde på "Fields Of Fire". Teksten har et dystrere innhold, om tapt kjærlighet, men det er det ikke så lett å få med seg underveis. Ideen til låta fikk Stuart da han så filmen "Harry Tracy" der Bruce Dern har hovedrollen.

Og det fortsetter like flott med tittellåta "The Seer" hvor de har fått Kate Bush til å hjelpe til på koringen. Hennes stemme, og måten Adamson synger på, gjør at jeg får assosiasjoner til norsk bonderomantikk. Låta tar utgangspunkt i legenden om Brahan Seer - en dame som i sin tid ble ansett som en skotsk versjon av Nostradamus.

Det er særlig på "The Seer" at Millars originale versjon er annerledes enn den som havnet på albumet. Det Bush' stemme trer tydeligere fram, og i større grad fremstår som en duett mellom Stuart og henne. Ikke ulikt det Bush og Peter Gabriel gjorde på "Don't Give Up".

"The Seer" er også fylt av lengsler, på samme måte som mange av de gamle folkesangene var. Kelt-gitaren gjør at vi likevel klarer å plassere den i et skotsk lydlandskap. Sammen med "One Great Thing" er dette favoritten på plata.

"The Teacher" er nok en flott låt. Den var også ute på singel og gjorde det brukbart. Den er litt mer lavmælt, og gitarene får dominere i større grad på en mer rett fram måte. Igjen er refrenget det bærende elementet i denne låta om søken etter å finne svaret på livets gåter.

"I Walk The Hill" har et umiskjennelig skotsk preg over seg. Gitarene danser på en måte Big Country er alene om å få til. Da de skrev låta var det som en spøk, eller parodi på deres egen stil. Men de bestemte seg for å bruke den på plata likevel, noe jeg er glad for.

"Eiledon" er en utrolig vakker låt - stemningsfull som bare det. Fylt av lengsler og historier om legender, i et lydlandskap som kunne vært "Ringenes Herre" verdig. Stuart Adamson bruker e-bow på gitaren sin, noe som gir gitarlyden et dansende, sekkepipeaktig preg. Selv om den er gitarbasert, er den myk og tander på samme tid. En favoritt hos mange.

Side 2 starter like friskt som side A gjorde med "Look Away". "One Great Thing" er en fengende glad gitarlåt med et flott refreng. Og gitarspillet er igjen like flott som på "Fields Of Fire". Man føler man er et sted i Skottland. Teksten er naiv og håpefull, om at hvis det var en stor ting som skulle skje i livet hans, måtte det bli en tid med fred og rettferdighet.. Dette er en de låtene jeg liker best med Big Country, selv om teksten er litt naiv. Det er slik jeg liker å høre Big Country. "One Great Thing" var også ute på singel, og gjorde det bra i Storbritannia (19. plass).

"Hold The Heart" er en ballade-aktig gitarlåt. Hvor Adamsons e-bow skaper en lengselfull og myk stemning. I denne kjærlighetslåta om savn etter den man har kjær.

"Remembrance Day" er den mest rockete låta på plata med flere lag med gitarer. Vi får også her et parti hvor gitarene høres ut som sekkepiper. I tillegg er også hurtige trommer med på å gi låta et intens preg. Det komplekse lydbildet og den raske rytmen bidrar til at denne på mange måter minner om "In A Big Country". En flott låt som ikke mange trekker fram fra dette albumet, men det hadde den absolutt fortjent, da den er veldig engasjerende.

"The Red Fox" er også en rask, gitardominert låt. Som skifter takt underveis. Adamson går fra det bonderomantiske, til et mer desperat uttrykk i stemmen i: "John, John, there's something wrong. The guns are found, and the fox is gone."

"The Sailor" er en mykere låt, med en fin melodi. Etter hvert går den over i en raskere takt, og vi får en flott gitarsolo hvor Adamson får vist hva han er i stand til på gitaren. Og sammen med Watson, Butler og Brzezicki slipper de seg skikkelig løs på slutten av låta, hvor de bare lar det stå til og spiller det de er gode for. Noe som gir oss en flott avslutning på plata.

Når jeg tar fram "The Seer" blir jeg hver gang like overrasket over hvor bra den er. Og hvor synd det var at de valgte å gå bort fra denne musikkstilen på de senere albumene. Selv om det også der var mye bra å glede seg over. "The Seer" blir stående som det siste klassiske Big Country albumet. Og med Adamsons død, ble håpet om flere slike album skrinlagt. Så da får man heller fylle sjelen med de samme lengsler som Adamson gir uttrykk for her, og tenke tilbake til den tiden de laget slike flotte album, mens man spiller "The Seer".