Thompson Twins: Quick Step & Side Kick

Utgivelsesår: 1983

Produsent: Alex Sadkin

Låtskrivere: Tom Bailey, Alannah Currie, Joe Leeway

Bandmedlemmer: Tom Bailey, Alannah Currie, Joe Leeway

 

  Låtene:

1. Love On Your Side

2. Lies

3. If You Were Here

4. Judy Do

5. Tears 

6. Watching 

7. We Are Detective

8. Kamikaze

9. Love Lies Bleeding 

10. All Fall Out

 

    
 

Thompson Twins er et av mange gode minner fra 80-tallet. De laget popmusikk på en ukomplisert og glad måte, med mange etniske påvirkninger i låtene sine. Om de var fra Arabia, Karibia, Frankrike eller Afrika, noe som gjorde de spennende og eksotisk å lytte til. "Into The Gap" (1984) ble min første plate med dem. Men jeg hadde merket meg ved dem også tidligere. Jeg hadde hørt noen av låtene fra "Quick Step & Side Kick", og hadde den tidlig på ønskelista mi. Men av en eller annen grunn ble kjøpet av plata utsatt og utsatt. Muligens fordi den var for dyr, og fordi jeg hadde noen av låtene på samleplater. Jeg kjøpte faktisk ikke denne plata før 1999 eller rundt der. Noe jeg kan angre på, for denne plata burde jeg ha hatt allerede i 1983.

På forgjengeren "Set" hadde Thompson Twins vært 7 medlemmer. Men en opprydding i bandet førte til at leder Tom Bailey kun satt igjen med kjæresten Alannah Currie og kompisen Joe Leeway. Navnet 'Thompson Twins' som var hentet fra en Tin Tin-film fikk en merkelig betydning da de nå var tre. En mann, en dame, og en neger. Noe som ble lagt merke til på den tiden, særlig i U.S.A. 

"Quick Step & Side Kick" ble spilt inn i Compass Studios i Nassau, Bahamas. Noe som har bidratt til den lekende, sydlandske stemningen på plata. Samtidig som det er en plate i god 80-talls ånd med mye synth. Det eksotiske preget er det Alannah Currie og Joe Leeway som står for gjennom sin traktering av instrumenter som conga, xylophone, perkusjon og cymbal. 

Plata starter med hiten "Love On Your Side" som også ble deres første listeplassering i Storbritannia med en 9. plass. Noe som må ha vært overveldende for et band som fram til da hadde gitt ut flere plater uten kommersiell suksess. Overraskende nok nådde den en 9. plass her i Norge - som den eneste singelen bandet fikk inne på VG-lista (de fikk inne flere album). Det er en fengende synthlåt, med en lett og ledig rytme. Og ikke minst et fengende refreng i: "You got love, love, love on your side". Man blir i godt humør av å høre låta, og man får nesten lyst til å danse.

"Lies" var også ute på singel, og er den låta som har mest av "Into the Gap" i seg. Også den er rytmisk med sine trommerytmer, og keyboardspill. I tillegg går en bass og lurer i bakgrunnen. Ståltromme ignende keyboards gir den et litt karibisk preg. Også her er refrenget det bærende.

"If You Were Here" er en utrolig flott ballade. En flott melodi, et passende komp, og Tom Baileys litt underfundige stemme. Selv om den ikke var ute på singel er den med på de fleste samleplater. Og den er også en favoritt hos mange Thompson Twins fans. 

"Judy Do" er en grei poplåt med Alannahs "dalalalala, la, oooh" i bakgrunnen, mens Bailey synger om de tingene denne Judy gjør. Synthrytmen er litt hard, men Alannahs sang gjør det stemningsfullt. Og melodien er også fengende og popete.

"Tears" er en synthete låt, med en tyngre rytme. Kompet er helt greit, men låta er litt kjedelig. Refrenget minner meg litt om "Storm On The Sea" fra "Into the Gap". Noen trompetlignende keyboardriff gir "Tears" et visst storslagent og dramatisk preg. 

Side 2 er en seiersmarsj i flotte, minneverdige låter. Det starter med den originale og morsomme "Watching". Baileys sang er rytmisk og leken. Men det er Alannah Curries utrolige vokalprestasjon som gjør det så flott. Hun synger som en operadiva, med sin kraftfulle, lett skjelvende, men varme stemme. Grace Jones korer i bakgrunnen, noe som gjør det enda vakrere. De to damenes stemmer lager en nesten himmelsk stemning, på en måte jeg aldri har hørt tidligere. Låta var også ute på singel og klarte en 33. plass i Storbritannia. Den hadde fortjent 1. plass for kreativitet og gjennomføring.

"We Are Detective" er platas beste spor, og noe av det beste Thompson Twins laget. Stemningen er fransk - med trekkspill og sydlandske rytmer. Og en fløyte som bidrar til den flotte stemningen. Låta er enkel, men veldig fengende. Noen vil nok si at den nesten er barnslig. Særlig refrenget "We are detective, we are select. We are detective, come to collect."

Alannah synger gebrokkent på en kul, laid-back måte. Som om hun var en utenlandsk agent.  Det bidrar til å bygge opp denne detektivstemningen i låta, hvor det skjer mystiske ting rundt dem. For meg står "We Are Detective" for mye av det fine som skjedde på 80-tallet. Hvor man uten å tenke på fallhøyden blandet synthesizere med etnisk musikk og vestlig poptradisjon, noe som førte til fengende og glad musikk. Slik som dette er et godt eksempel på. "We Are Detective" nådde en fin 7. plass på singellisten i Storbritannia.

"Kamikaze" er en lett og ledig melodi. Hvor Baileys og Curries "lalalalala" i bakgrunnen utgjør kjernen. Som om det var bakgrunnsmusikk til en eller annen film. Sangen er kompet med Leeways trommerytmer av alle mulige slag. Den er avslappende og behagelig å lytte til. 

"Love Lies Bleeding" er den mest dansbare og fengende låta på plata. Med en kjapp rytme i form av et bassriff og en trommerytme. Midtveis får vi også et latin-amerikansk rytmeparti. Ikke ulikt det Miami Sound Machine med Gloria Estefan drev på med på samme tid. Denne fengende rytmen varer låta ut. "Love Lies Bleeding" fremkaller gode vibrasjoner i kroppen, og får en i godt humør. Et gjennomgående keyboardriff gjør at det ikke er noen tvil om at dette er 80-talls musikk. 

Plata avsluttes svakt med den tunge og litt kjedelige "All Fall Out". Rytmen er på plass, men den gode melodien mangler. Og tempoet er for tregt. 

Dette hindrer ikke "Quick Step & Side Kick" fra å være en skikkelig godbit for oss som liker 80-talls musikk. Det er veldig mange popperler på plata: "We Are Detective", "Watching", "Love On Your Side", "If You Were Here", "Love Lies Bleeding" og "Lies". Låter som hver for seg gjør seg fortjent til navnet: '80-talls klassiker'. Og som står støtt på egne ben. I tillegg til at de sammen bidrar til å gjøre dette til et fyrverkeri av en plate. Man blir i mimrehumør av å høre den. Også jeg blir det, som først fikk tak i plata på sent 90-tall.

"Quick Step & Side Kick" nådde en imponerende 2. plass i Storbritannia. Den markerte seg også i U.S.A., der ble den gitt ut under det forkortede navnet "Side Kicks", med en annen rekkefølge på låtene. Dette skulle bli starten på noen hektiske og suksessfylte år for 'tvillingene'. Med mange topp 10 plasseringer både i Storbritannia og U.S.A. Men da 80-tallet nærmet seg slutten var de nærmest glemt. Noe som gjør dem til et ektefødt 80-talls band, som man kan mimre tilbake til. Og når man gjør det, bør man ta fram denne platen.