Air: Moon Safari

Utgivelsesår: 1998

Produsent: Peter Cobbin

Låtskrivere : Nicolas Godin, Jean Benoit Dunckel

Bandmedlemmer: Nicolas Godin, Jean Benoit Dunckel

 

        Låtene:

1. La Femme d'Argent

2. Sexy Boy 

3. All I Need

4. Kelly Watch The Stars

5. Talisman 

6. Remember

7. You Make It Easy  

8. Ce Matin-La 

9. New Star In The Sky  

10. Le Voyage de Penelope 

 

 

Selv om jeg har stor interesse for musikk, er de fleste platene jeg lytter til fra 70- og 80-tallet. Jeg har nok ikke vært så veldig flink til å åpne ørene for nye artister, eller sjangere. Heldigvis fins det unntak. Air er et band jeg hadde lest mye positivt om, og som jeg så gjorde det bra i ulike kåringer om tidenes beste plate at jeg ble nysgjerrig. Og da jeg leste hva slags musikk det dreide seg om, ble jeg ytterligere interessert. Så jeg bestilte meg denne plata for å høre om det var så bra som man ville ha det til. Jeg ble positivt overrasket, for plata var skikkelig bra den.

Air er et fransk band bestående av to medlemmer. Da de slo gjennom, hadde deres landsmenn Daft Punk allerede skapt interesse for denne type elektromusikk. Som blandet inn ulike sjangere. Noen kaller stilen deres for elektronisk trip hop. Jeg vil kalle det stemningsmusikk, ikke ulik ambient. Men først og fremst har Air lyktes å finne sin egen stil som det er vanskelig å plassere i noen båser. Og Air et veldig bra navn på bandet, da musikken er luftig, og drømmende. Den fungerer som en reise i nyere musikkkhistorie. Med den forskjellen at her er alle røffe kanter polert bort. Tankene går både til David Bowie, Kraftwerk, Alan Parsons Project, Beach Boys og hippie-tiden.

"Moon Safari" fra 1998 er en kavalkade av analoge synthesizere, orgel, elektriske piano og syntetiske stemmer. Musikken er let tilgjengelig, den er (sikkert) dansbar, futurisk, og space-aktig, samtidig som den er gammelmodig i lydbildet med innslag av 70- og 80-talls elementer. I hele tatt en merkelig plate det er vanskelig ikke å bli glad i.

Plata starter med "La femme d'argent", som er en rytmisk, keyboardbasert låt. Den lar tankene gli tilbake til sent 60-tall, pga. den fyldige keyboardlyden. Men hvor 60-talls hippie-rock kunne være rå og masete, er dette pur skjønnhet. Også en typisk Manfred Mann keyboard kan høres. Det er ingen vokal på denne, så den ender opp som en stemningsreise innen ulike musikkformer fra 60- til 90-tallet.

"Sexy Boy" er veldig David Bowie aktig, fra tiden rundt "Low". Men damestemmene gir den samtidig et annet innhold. Igjen er det den luftige stemningen som preger låta. Den er litt monoton i sitt uttrykk, men små detaljer som dukker opp underveis gjør at den aldri blir kjedelig. Den er også den mest kjente låta fra plata, og ble spilt mye på radio. I tillegg til at den gjorde det bra på listene.

"All I Need" er den første vokale låta på plata. Her har de lånt inn amerikanske Beth Hirsch til å sette vokal til stemningsmusikken. Og sangen hennes er like myk og vakker som komposisjonene ellers er. Men samtidig er den også litt vemodig. Air benytter seg en del av talk-box, som var så populært på 70-tallet, for å skape en syntetisk stemme. Litt koselig småklimpring på gitaren i bakgrunnen bidrar også til den vakre stemningen.

"Kelly Watch The Stars" er en raskere låt, og igjen bruker man denne talk-box teknikken. Tankene går til Kraftwerk, og for eks. "Neon Lights". I hele tatt vil nok en Kraftwerk fan kjenne igjen mye av stemningen i låtene på "Moon Safari". Men her er det gjort på en mer behagelig og tilgjengelig måte. Låta har ikke noe direkte innhold. Det er den luftige stemningen som ER låta.

"Talisman" starter også som en keyboardlåt, med referanser til 70-tallet. Den fungerer også mest som bakgrunnsmusikk, som om det var musikk til et eller annet soundtrack. Noen strykere kommer inn etter hvert og gjør det hele ganske så vakkert.

"Remember" er "Neon Lights"-kloning i vokalen. Og melodien står med begge beina i 70-tallet. Men igjen, det er gjort mykere og vakrere. Det er en distansert gjengivelse av den tids stemning. De har også klonet trommeintroen til Beach Boys' "Do It Again"

"You Make It Easy" har som i "All I Need", Beth Hirsch på vakker vokal. I en stemningsfull og fin låt, som gir meg asosiasjoner til Alan Parsons Projects "If I Could Change Your Mind", hvor også de for en sjelden gang brukte kvinnelig vokal.

"Ce Matin La" er en trompetlåt, med pent komp til. Det er ingen vokal på den, men trompetspillingen gir i hvert fall meg assosiasjoner til tidlig 60- talls easy listening musikk, som franskmennene var så gode på.

"New Star In The Sky" starter med en enkel keyboard og kassegitar. Før noe som høres ut som munnspill kommer inn og setter en stemning. Utover i låta hører vi både talk-box vokal og unger som leker i bakgrunnen. Igjen er det stemningskaperne Air vi hører. Selv om det er en elektronisk låt, får jeg likevel en slags hippiefølelse ved å høre den.

"Le Voyage de Penelope" starter med noen taffel pianomusikk, som om vi var på en restaurant for lenge siden. Men så kommer denne Manfred Mann keyboardlyden inn, og tar oss over i en helt annen stemning. På slutten kommer det for første gang på plata inn lyder som er røffere i kanten, i form av en tjukk keyboardlyd som plata ebber ut med.  

"Moon Safari" er en plate jeg spiller mye, da jeg er fascinert av hvordan de klarer å ta musikk fra fortiden, spilt med den tids instrumenter (tilsynelatende), og gjøre det om til framtidsmusikk. Alt gjort på en elegant, velprodusert og behagelig måte. Et skikkelig fint bekjentskap har dette bandet vært. Også et album som "10.000 Hz Legend" holder høy klasse, og er fin å lytte til.

Air framstod som veldig tidsriktig og nyskapende da de kom med denne plata. Etter flere år med grunge-rock. De fikk også en fin 6. plass i Storbritannia med albumet. Og flere singler som gjorde seg gjeldende på listene.