Chris De Burgh: The Getaway

Utgivelsesår: 1982

Produsent: Rupert Hine

Låtskrivere: Chris de Burgh

 

     Låtene:

1. Don't Pay The Ferryman

2. Living On The Island

3. Crying And Laughing

4. I'm Counting On You 

5. The Getaway

6. Ship To Shore 

7. All The Love I Have Inside

8. Borderline 

9. Where Peaceful Waters Flow

10. The Revolution

11. Light A Fire 

12. Liberty 

 

     

   

Jeg hadde nettopp fått opp øynene for Chris De Burgh på den tiden dette albumet ble gitt ut. Og så vidt jeg husker, var dette det første albumet jeg kjøpte med ham. Like etter var jeg også på konsert med ham hvor denne plata stod i fokus. Hjemme ble den spilt om og om igjen. Jeg hadde dilla på flere av låtene på plata, mens endel andre først 'nådde inn' endel år senere. "Borderline" og "Where Peaceful Waters Flow" er slike.

"The Getaway" markerer et skille i De Burghs karriere. Fra det akustiske, lavmælte, trubaduraktige, over til et mer mainstream, rock-basert lydbilde. Samtidig med en overvekt av svale kjærlighetsballader. Sistnevnte er en utvikling jeg i ettertid ikke har satt noe særlig pris på. Men ingen regel uten unntak. Denne plata er flott. Og historiefortelleren De Burgh er fortsatt høyst oppegående. 

Den første historien får vi i åpningssporet "Don't Pay The Ferryman". De Burgh er inspirert av en historie fra den greske mytologien, om ferjemannen som frakter de dødes sjeler over elven Styx, til den andre siden. Låta og budskapet er veldig engasjerende. Og når De Burgh i refrenget ber deg om ikke å betale ferjemannen før man er kommet over til den andre siden, gjør han det på en så intens og kraftfull måte, at man virkelig føler dramatikken som utspiller seg. De Burghs engasjement i stemmen gjør at man hører ekstra godt etter.

"Living On The Island" er en småpyntelig låt. Med litt calypsotakt. Om det gode, tilbakelente livet på en øy. Er denne øya Irland? Eller er det en sydhavsøy? Fin, men ikke en låt man husker så godt.

"Crying And Laughing" er en litt trist ballade om det å måtte si farvel til noen man er glad i, fordi vedkommende må dra tibake til sin egen verden:  "Homeward, back to your world, back to the one who is there." Refrenget er flott, i denne ettertenksomme låta.

"Counting On You" er en vakker pianolåt, dedisert til De Burghs datter. En datter som forøvrig skulle gå hen og bli Miss World 20 år senere. Det er en veldig naken, fin låt. Kun med piano og cello.

Pianoet er ikke spilt av De Burgh, men av David Caddick.

"The Getaway" er en storslått og fengende låt. Det kan høre ut som en hyllest til anarkiet? For her dreier det seg om å stenge inn verdenslederne, og ikke la dem komme ut før de er blitt enige. Teksten kan vel virke litt banal, men låta er både fornøyelig og fengende. Især der vi hører lederne banke på døra for å komme seg ut. På slutten sier De Burgh noe om at jorda tilhører oss alle - på forskjellige språk. 

"Ship To Shore" er en skikkelig gladlåt, med et sing-a-long refreng, og kraftfull sang fra De Burgh. En litt enkel, muligens banal trommerytme driver låta, men det fungerer bra likevel.

Teksten har et litt dypere innhold. Om en kvinne og mann som ikke klarer å kommunisere. Et emne han noen år senere tar opp igjen i låta "Separate Tables". "Ship To Shore" var også en låt Chris gjerne åpnet konsertene med.

”All The Love I Have Inside Me" er en enkel kjærlighetslåt slike De Burgh er så glad i å lage, og som jeg synes det kan bli for mye av. Men det får gå for denne gangen, i og med at plata ikke er overfylt av dem.  Et lystig øyeblikk før det går over til de mer alvorlige låtene på plata.

"Borderline" er en flott melodi, med en gripende tekst. Om forbudt kjærlighet over grenser. Man kan lett tenke seg til at dette er forholdet mellom en katolikk og en protestant i Nord-Irland. Noe De Burgh som ire har et forhold til, og kan beskrive. Det er er en enkel pianolåt. Men De Burgh synger denne vakre låta på en sterk og kraftfull måte, noe som går rett hjem hos meg. Utrolig flott, og en låt jeg aldri blir lei av, selv 30 år senere.

"Where Peaceful Waters Flow" tok det mange år før jeg skjønte storheten i. Takten, koringen og melodien er utrolig flott. Det er så man føler seg hensatt til elvebredden, og hører vannet renne stille. Man blir avslappet og i godt humør av denne. 

Etter den går vi over i en større komposisjon som strekker seg over 3 låter - en såkalt temalåt, om fred.

"The Revolution" starter rolig. Som for at makthaverne ikke skal høre hva som er i gjære. Men det er revolusjon på gang, så De Burgh bare hvisker ordet "evolution". Før det ekploderer i "Light A Fire". Og dermed er kampen tydeligvis igang. El-gitarer og kraftfullt komp lar oss skjønne at her er det kamper på gang. Og teksten forteller om hvordan de lurer seg innpå fienden før de fyrer løs.

Kampen tones ut i "Liberty", hvor friheten er et faktum, men hvor man sørger over de mange menn som har falt. Og det råder derfor en litt trist stemning i låta. Med fløyter og militærtrommer. Stemningen er irsk - som om De Burgh prøver å illustrere en av de mange frihetskampene irene har kjempet mot den engelske overmakten gjennom årene. De Burgh er dyktig som historieforteller, og å skape en stemning som gjør at man lever seg inn i historien. I så måte blir dette litt likt "Crusader" fra 1979, som har den samme oppbygningen. Og som er en av mine favorittlåter.

Etter mange år med suksess i Sør-Amerika, Canada og deler av Europa, ble endelig De Burgh oppdaget i Storbritannia med låta "Don't Pay The Ferryman" og albumet "The Getaway". Sistnevnte nådde en 30. plass - på det som skulle bli starten på en lang og suksessrik historie for De Burgh på de britiske listene. Men også en kvalitetsmessig nedtur, da dette var det siste høydepunktet i hans diskografi, etter min mening. 

I Norge nådde "The Getaway" 2. plass på albumlisten i noen uker. Noe som var en salgsmessig nedtur i forhold til forgjengeren "Eastern Wind" som var en braksuksess. Uten at jeg helt skjønner hvorfor, da "The Getaway" er langt bedre.