Andrew Lloyd Webber: Evita (Soundtrack)

Utgivelsesår: 1996

Produsent: Andrew Lloyd Webber, Alan Parker, Nigel Wright, David Caddick

Låtskrivere: Tim Rice, Andrew Lloyd Webber

Sangere: Madonna, Antonio Banderas, Jimmy Nail, Jonathan Pryce

 

  

                 1996

  

                   1978

Låtene:


1. Requiem For Evita
2. Oh! What A Circus
3. On This Night Of A Thousand 
4. Eva And Magaldi/Eva Beware Of The City 
5. Buenos Aires
6. Another Suitcase In Another Hall
7. Goodnight And Thank You 
8. I'd Be Surprisingly Good For You
9. Peron's Latest Flame
10. A New Argentina 
11. Don't Cry For Me Argentina 
12. High Flying, Adored 
13. Rainbow High 
14. And The Money Kept Rolling (In And Out) 
15. She Is A Diamond 
16. Waltz For Eva And Che 
17. You Must Love Me 
18. Eva's Final Broadcast 
19. Lament 

 

       

 

Man kan lure på hvorfor jeg velger å plassere dette soundtracket på listen over mine favorittalbum. Det fikk ikke så veldig god mottakelse da det kom, selv om det solgte bra. Og filmen som musikken er hentet fra gjorde det heller ikke all verden. Den regnes opp blant fiaskofilmene Madonna har deltatt i. Og mange av de som liker musikken, synes nok at Elaine Page, Joss Ackland og David Essex gjorde den bedre i 70-talls versjonen av "Evita".

Og albumet fra 1978 er en viktig årsak til at jeg liker denne plata så godt. Jeg hadde en mor som var veldig begeistret for "Evita". Og hun spilte plata om og om igjen. Med meg som frivillig/ufrivillig tilhører. Jeg husker coveret, og kjente historien som var bakgrunn for musikalen. Den ble spilt så mye at jeg ser på den som et barndomsminne - et barndomsminne som har påvirket den musikksmaken jeg har i dag.

Med årene glemte jeg mer eller mindre hele plata, og hørte ikke noe særlig mer til musikken. Ikke før Alan Parker (mannen bak filmen "The Wall") og Andrew Lloyd Webber, bestemte seg for å lage film av musikalen. Historien var betagende nok. Om fattigjenta fra landet som kom inn til storbyen Buenos Aires, og senere traff ham som skulle bli president i landet. Og endte opp som en helgen for en hel nasjon. 

Jeg husker det i forkant av filminnspillingen dreide seg mye om at Madonna skulle ha en rolle. Noe jeg i utgangspunktet kunne styre min begeistring for. Men da jeg omsider fikk sett filmen, ble jeg helt betatt. Både av musikken, filmen, sang og skuespillerprestasjonene. Antonio Banderas hadde jo faktisk en veldig fin stemme. Og Madonna sang faktisk "Don't Cry For Me Argentina" og de andre klassikerne bedre enn Elaine Page. Da hun har mer varme i stemmen. 

Det tok ikke lang tid før jeg hadde kjøpt meg musikken til filmen. Og det er en av de mest spilte CDene jeg har. Minnene fra 70-tallet kom fram igjen, med den forskjell at denne plata var bedre enn originalen. Ikke minst starten på plata, som er mye mer dramatisk enn originalen. Evita Perons gravfølge er lydsatt med noen skrikende el-gitarer, kirkeklokker, og gravmusikk. Det er pompøst, og det er dommedagsaktig. Før det slår rett over i en lett, og fengende latinolåt i "Oh! What A Circus", sunget av Antonio Banderas. Han synger den passe gebrokkent (han er spansk). Dette er den låta som best av alle uttrykker forbedringen i forhold til originalen.

Deretter endrer plata pånytt karakter, over i et mer rockete parti. Før det roes helt ned i noe som høres ut som en salme for den døde. Vi får også en prelude av "Don`t Cry For Me Argentina" før plata fortsetter.

"On This Night Of A Thousand Stars" er stilfull tangomusikk sunget av pophelten Jimmy Nail (Love dont live here anymore, Crocodile Shoes). Vi føler oss hensatt tilbake til 30-tallets Buenos Aires. 

"Eva And Magaldi" er blanding av sang og musikk. Mens "Eva, Beware Of The City" er en sår og vakker sang om en bekymret elsker, før den igjen slår over i en annen melodi. 

"Buenos Aires" er en feiende flott, latino-inspirert låt. Hvor Madonna får vist flere sider av sin stemmeprakt. 

"Another Suitcase In Another Hall" er min favoritt fra denne plata - en utrolig vakker, lavmælt låt. Den er nesten engleaktig i sin skjønnhet. Og særlig vakkert er det der Madonna spør "So what happens now?", og får svar tilbake: "Another suitcase in another hall." Selv om ikke "Another Suitcase In Another Hall" var noen typisk hitlåt, nådde den en fin 7. plass i Storbritannia, i mai 1997. Barbara Dickson tok den 'bare' til 18. plass i 1977.

"Goodnight And Thank You" er også en flott låt, med et fornøyelig innhold. Om hvordan fortelleren (Banderas) og Evita sier takk og farvel til de menn hun ikke lenger har bruk for i sin jakt på berømmelse. En flott duett mellom Madonna og Banderas.

"I'd Be Surprisingly Good For You" er også en rolig, flott melodi med Madonnas varme stemme. Mens "Peron's Latest Flame" er den låta som minner oss om at dette egentlig er en musikal, da den er veldig teatralsk.

"A New Argentina" er en kampsang, noe som blir uttrykt gjennom bruken av et stort kor. Også denne får denne teaterstemningen, da man hører at den er spilt inn innendørs, mens i filmen sang de den mens de gikk gjennom gatene. 

"Don't Cry For Me Argentina" er det ikke så enkelt å si noe om, da alle har et forhold til den på sin måte. Og den er covret av utallige artister. Uansett er den flott sunget også her. Den starter rolig med strykere og Madonnas såre, tandre stemme, hvor hun beklager sin svakhet overfor det argentinske folk. Den bygger seg opp mot slutten med full orkestrering. Akkurat da var det ikke fritt for at man kunne bli litt våt i øyekroken da man så filmen. 

"High Flying Adored" er fin å høre på. Den har et visst 70-talls preg over seg, i tillegg til at den er svært melodiøs. Den starter med Banderas' stemme, og går så over i Madonnas, som synger den samme melodien som Banderas. Stemningsfullt!

"Rainbow High" er den låta som Madonna får prøvd ut stemmen sin mest. Og hun gjør det på en glimrende måte. Hun når de høyeste tonene rent og vakkert. Det er en flott melodi, hvor jeg bare sitter og nyter alt det vakre som blir presentert for meg. 

"And The Money Kept Rolling In (And Out)" er en tempolåt, med bruk av et større kor. Banderas synger den på sin gebrokne men sjarmerende måte.

"She's A Diamond" er ikke sunget av Banderas, Nail, eller Madonna. Men av Jonathan Pryce. Han som spiller Che Peron i filmen. Og han har ikke noen stor stemme.

"Waltz for Eva And Che" minner om Nøtteknekkeren, da den har et klassisk snitt. Madonna synger med Banderas i denne vakre duetten.

"You Must Love Me" var ikke med i musikalen fra 1978, men er skrevet i ettertid. Den var også første singel ute fra denne plata. Det er en enkel låt, med piano, fiolin og Madonnas sang. Den er like trist som stemningen som den prøver å formidle, der Eva Peron ligger på dødsleiet. Men likefullt en flott låt. 

I "Evas Final Broadcast" og "Lament" får vi nok en interlude fra "Don`t Cry For Me Argentina", og noe gravferdsmusikk. Og med det slutter filmen og plata med samme tema som den startet med. 

Det er en fryd å høre 1996 utgaven av "Evita". Låtmaterialet er utrolig sterkt, og man har valgt noen av de flinkeste musikerne og sangerne som fins til å framføre det. Samtidig fungerer det som en hyggelig minnestund for meg som har sterke minner fra barndommen med mange av disse låtene.

Selv om mange foretrekker 1978 utgaven, solgte denne plata svært godt da den kom ut. 1. plass i Storbritannia, 2. plass i U.S.A. og 3. plass i Norge, noe som er sjeldent for en filmmusikkplate. Og både "Don't Cry For Me Argentina", "You Must Love Me" og "Another Suitcase In Another Hall" nådde topp 10 i Storbritannia. Så det var nok flere enn meg som likte plata likevel.