David Bowie: Diamond Dogs

Utgivelsesår: 1974

Produsent: David Bowie

Låtskrivere: David Bowie

 

   Låtene:

1. Future Legend 

2. Diamond Dogs

3. Sweet Thing

4. Candidate

5. Sweet Thing (reprise)

6. Rebel Rebel 

7. Rock 'N' Roll With Me

8. We Are The Dead

9. 1984

10. Big Brother

11. Chant Of The Ever Circling Skeletal Family 

 

             

      

David Bowie hadde opprinnelig tenkt at "Diamond Dogs" skulle være en musikal basert på George Orwells framtidsparanoia "1984". Men pga. problemer med rettighetene, ble det kun en plate. Selv om plata spriker i forskjellige retninger, er det blitt en svært underholdende og god plate. Med flere svært gode låter, slik som "Big Brother", "Diamond Dogs", "Rock'n Roll With Me" og "Rebel Rebel". "Diamond Dogs" var blant de første platene jeg kjøpte meg med Bowie - i en tid da jeg var svært fascinert av ham. Så opplevelsen denne, "Ziggy Stardust", "Hunky Dory" og et par andre gav meg, var utrolig sterk. Og den er ennå idag en favoritt.

Og plata starter guffent, men samtidig litt mystisk, med hylene til de skremmende diamanthundene. Framtidshybrider av mennesker og hunder. Mens Bowie forteller på en fryktsom måte om framtiden, hvor zombie-lignende vesener fyller gatene, og man må vokte seg for hvor man går. Tempoet tar seg opp, og vi er plutselig over i tittellåta "Diamond Dogs". 

Og de skremmende framtidsversjonene Bowie beretter om, fortsetter her. Den starter med ordene: "As they pulled you out of the oxygen tent, you asked for the latest party." Og fortsetter senere med ordene: "The Halloween Jack is a real cool cat, and he lives on top of Manhattan Chase. The elevators broke, so he slides down a rope". Bowie er utrolig pessimistisk i sine tanker om framtiden, med gassmasker og kattedyr på toppen av skyskrapere. Eller er det bare for å sjokkere? Men låta har noen ulvehyl, og ekkoeffekter på Bowies stemme, som også gjør det litt trolsk og skummelt.

Men selve låta er ratt fram glamrock, med et Rolling Stones-lignende riff. Bowie spiller gitaren selv, i motsetning til tidligere hvor han har latt Mick Ronson gjøre denne jobben. Låta er er fengende og stemningsfull, og den binder det teatralske og glamaktige fra "Ziggy Stardust" sammen med denne plata på en fin måte.

Deretter roes det ned i trilogien "Sweet Thing", "Candidate" og "Sweet Thing (reprise)", hvor Bowie legger framtidsvisjonene på hylla for en stund, og heller konsentrerer seg om nåtiden. Og den er heller ikke lystig. Det dreier seg om stoffmisbruk og prostitusjon: "We'll buy some drugs and watch a band. We'll jump in the river holding hands."

Stemningen i "Sweet Thing" er laid-back og kul. Bowie blander Frank Sinatra med rock'n roll på en fiffig måte. Og han lar gitaren hvile for en stund, og lar oss heller høre fine pianopartier, og en saksofonsolo (Bowie spiller sax). "Sweet Thing" huskes ellers for refrenget "Boys, boys, its a sweet thing. Boys, boys, its a sweet thing, sweet thing". På slutten av "Sweet Thing (reprise)" går det litt fortere, før det brått avsluttes.

Mange Bowie fans synes "Candidate" er noe av det bedre han har laget. Personlig var jeg mest fascinert over ordene "I'm glad that you're older than me. Makes me feel important and free." De fikk en ung gutt til å lure på om det var bedre å ha en eldre dame, uten at jeg er kommet nærmere det svaret i dag (endte opp med å gifte meg med en litt eldre dame).

"Rebel Rebel" er blant Bowies mest kjente låter, og obligatorisk på enhver samleplate med Bowie. Det er også den låta som i størst grad står på egne ben på denne plata. Teksten har ikke noe med platens tema å gjøre, og den stemmer bedre overens med låtene fra "Ziggy Stardust" og "Aladdin Sane". Den minner da også mye om "The Jean Genie". Men så var den da også skrevet til "Ziggy Stardust" musikalen fra 1973. 

Dette er glamrock av det glade slaget, med en hyllest til de rotløse glamrock-ungdommene på den tiden. Åpningsordene sier det meste om innholdet: "You've got your mother in a whirl. She's not sure if you're a boy or a girl. Hey babe, your hair's alright". Og refrenget er også veldig fengende: "Rebel Rebel, how could they know? Hot tramp, I love you so!" - det går ikke an å mislike låta. Den var også "Rebel Rebel" som lyktes best på singel fra albumet med en fin 5. plass i Strobritannia. Og et sikkerstikk på de fleste av Bowies konserter.

Første låta på side 2 er den flotte "Rockn Roll With Me". Melodien er så lett tilgjengelig at man knapt kan tro at det er Bowie. En ballade så 'croonie' at Bing Crosby kunne ha sunget den, og alle ville elsket det. Den starter med noen pianoriff, før et rufsete gitarriff kommer inn og gir låta et visst rockepreg. Refrenget utgjør det meste av låta, noe som gjør den lett å nynne med på. Jeg husker jeg hadde denne som en favoritt på plata, og spilte den om og om igjen, mens jeg sang med. På slutten får vi et gjentagende gitarriff à la det vi finner på "Rebel Rebel".

På samme måte som vi hadde en trilogi på side 1, finner vi en lignende en på side 2, i låtene "We Are The Dead", "1984" og "Big Brother" m/ "Chant". Som nevnt lekte Bowie med tanken om å lage en musikal ut av George Orwells bok "1984". Men Orwells enke motsatte seg det, da hun ikke trodde noen ville ta seg bryet med å sette musikk til boken. Da Bowie hadde laget disse tre låtene var den hindringen ryddet av veien. Men han klarte likevel ikke å få rettighetene til å lage en musikal, så han valgte å gjøre låtene tilgjengelig på en ordinær utgivelse i stedet.

"We Are The Dead" tar utgangspunkt i bokas frykt for at storebror skal komme og ta deg: "Because of all we've seen, because of all we've said. We are the dead." Ingen lystig låt, og stemningen er også dyster. Med stemmer som i bakgrunnen synger "we are the dead" igjen og igjen, før også Bowie istemmer ordene. Bowies sang minner meg litt om "Wild Is The Wind". Selv om vokalprestasjonen her ikke er i nærheten av den. Det gjentagende "we are the dead", kan den være litt irriterende å høre på, men det er helt klart at det er gjort med vilje, for å minne oss om den uungåelige skjebnen som venter. Dette er en låt jeg gjerne har hoppet over ved tidligere gjennomlyttinger.

"1984" er en litt merkelig låt. Tekstmessig er den like dyster som "We Are The Dead". Jeg-personen forteller om hvordan ting kommer til å bli i 1984, og det er ikke hyggelige greier: "They'll split your pretty cranium, and fill it full of air. They'll tell that you're eighty, but brother, you won't care". 

Men melodien har en helt annen historie å fortelle. Den har dramatikken i seg til å kompe teksten. Men først og fremst vil den bli husket som Bowies første forsøk på å lage disco musikk. En sjanger som var iferd med å ta av på denne tiden, og som Bowie kom til å jobbe videre med på 'discoplata' "Young Americans". Så mens "Rebel Rebel" viste en type Bowie musikk som hadde vært, ble "1984" en smakebit på det som skulle komme. Bowie rapper riff og arrangement fra låter som "Papa Was A Rolling Stone " og "Theme From Shaft", og gjør det til sitt eget. Men som rockeartist som gjorde discolåt, ble Bowie blant de første. Blondie, Rolling Stones, Rod Stewart m.fl. skulle prøve på det samme senere.

"Big Brother" avslutter plata sammen med "Chant Of The Ever Circling Skeletal Family". Og dette er en majestetisk låt, som er min store favoritt fra plata. Den er også på min topp 5-liste over tidenes Bowie låter. Jeg har sterke minner fra den låta fra da jeg var yngre. Plata var som nevnt blant de første jeg kjøpte med Bowie, og "Big Brother" var halve opplevelsen for meg. 

Den starter med en fanfare, laget av en mellotron (tidlig synth), samt noen udefinerbare "aaah" stemmer. Dette gir en perfekt futurisk, paranoia-lignende stemning. Før en rytme, og Bowies mørke stemme kommer inn på en innsmigrende måte. Bowie er distingvert, men samtidig intens i sin sang. Disse stemmene fra introen og fanfaren, kommer inn igjen og igjen i låta. Noe som opprettholder denne trolske, futuriske stemningen. Og bakgrunnen for Bowies innsmigrende stemme, er tilbudet som blir gitt i teksten: "We'll build a glass asylum, with just a hint of mayhem. We'll build a better whirlpool." Man får tilbud om å overlate alle valg til storebror, noe som kan virke fristende. Men når man ser hva storebror har å tilby, er det nok ikke like interessant likevel. Bowies sang blir en slags ironi over hva storebror-samfunnet medfører.

Midtveis i låta skifter det brått fra det pompøse og mystiske. Over til enkel gitar og Bowies litt lysere stemme, og ordene: "I know you think you're awful square, that you've made every one, and been every where. Lord, I'd take an overdose if they knew what's going down." Før refrenget igjen tar over. Utrolig bra laget! At noen kan si at denne platen ikke holder godt Bowie nivå, blir helt meningløst for meg. Dette er Bowie på sitt absolutt beste, og mest kreative.

Etterpå går det over i den masete "Chant of the Ever Circling Skeletal Family", som er original, men merkelig. Og med den tones plata ut.

"Diamond Dogs" er eksperimentell, da Bowie prøver å lydsette en bok til en slags musikal, komme med egne skremselsbetraktninger om framtiden, og teste ut den nye discosjangeren - alt på en plate. Selv om plata spriker litt er den underholdende, og fylt av gode melodier og arrangementer. En plate jeg har hatt kjær siden jeg kjøpte den i 1982. Det er Bowie på sitt mest mystiske og teatralske. Bare platecoveret i seg selv, gjorde et voldsomt inntrykk den gangen. Og når jeg lengter tilbake til gammel Bowie, er det denne Bowie jeg ønsker meg. En Bowie som kan ta meg med inn i sin egen drømmeverden, til lyden av vakker musikk.

Plata gikk til topps i Storbritannia da den kom ut. Noe som ytterligere etablerte Bowie som en stor stjerne der borte. Også i Canada ble det 1. plass, mens i U.S.A. ble det en fin 5. plass. I Norge ble det 8. plass, noe som var det beste Bowie oppnådde her før "Scary Monsters" kom ut i 1980.