Matt Bianco: Whose Side Are You On

Utgivelsesår: 1984

Produsent: Mark Reilly, Danny White, Peter Collins

Låtskrivere: Mark Reilly, Danny White, Ronnie Ross

Bandmedlemmer: Mark Reilly, Danny White, Basia Trzetrzelewska

 

     

Låtene:

1. Whose Side Are You On 

2. More Than I Can Bear

3. No No Never 

4. Half A Minute

5. Matt's Mood

6. Get Out Of Your Lazy Bed

7. It's Getting Late

8. Sneaking Out The Back Door

9. Riding With The Wind

10. Matts Mood II

     

 

              

   

Matt Bianco er etter min mening nok et band som laget glimrende plater, uten å få så mye igjen for det i form av gode salgstall. 

Og for meg står bandet som en syntese av mye av det spennende som skjedde på de britiske øyer på 80-tallet, hvor alt på en måte var lov musikalsk. Man blandet ulike stilarter og musikkformer, og utviklet pop med sin egen identitet.

Matt Bianco var en blanding av pop, jazz, salsa, latin, samba, og elektronisk musikk. Noe som ga et veldig spennende resultat. I tillegg hadde de sjarmerende og dyktige vokalister i frontmann Mark Reilly og polske Basia Trzetrzelewska.

"Whose Side Are You On" var debutalbumet deres, og også det beste de ga ut, etter min vurdering. Mark Reilly hadde bakgrunn fra Blue Rondo a la Turk, som også var et pop/jazz band, noe som det er lett å høre her.

"Whose Side Are You On" åpner plata på en dus, kul måte. Kontrabasspillet, og det slentrende pianospillet er veldig bra. Samt Basias jazzete stemme. Nå er ikke jeg ekspert på jazz, men dette gir i hvert fall meg følelsen av å være det. Og det fungerer veldig bra. Av en eller annen grunn tenker jeg alltid på Charlie Brown når jeg hører denne. Sikkert fordi pianospillingen i tegnefilmene var litt likt det som er gjort her. En av platas beste spor.

“More Than I Can Bear" er en helt grei poplåt I lett bossanova, latino takt. Jeg har alltid ment at Paul Young kunne gjort en bra versjon av denne låta, da jeg synes det høres ut som han som synger. Trompetspillingen og takten bærer låta.

"No No Never" er en fornøyelig låt. Orgelspillingen gjør at den får en øst-europeisk stemning - ikke ulik den musikken man hører når man er på sirkus. Mest pga. trompetspillingen. Melodien er kanskje ikke all verden. Det er mer kompet som gjør denne interessant. Samt at de avslutter tekstlinjene med et spenstig "cha, cha, cha". Noe som gjør linken til latino musikk veldig tydelig.

"Half A Minute" er en av de mest kjente låtene fra dette albumet. I hvert fall husker jeg den ble spilt en del på NRK radio i sin tid. Både melodien, pianospillingen og rytmen har et lett og ledig preg. Man blir rett og slett i godt humør av denne sjarmerende låta. Det høres at dette er popmusikk, men samtidig er jazzinspirasjonen klart til stede.

"Matt's Mood" er en instrumental låt av det litt tøffe slaget. Den minner om den gamle versjonen av "Mission Impossible". Her får Matt Bianco lekt seg med orgler, piano, trommerytmer, og saksofon, på en fengende måte. Låta kunne passet bra som soundtrack i en action film.

"Get Out Of Your Lazy Bed" er platas beste og mest kjente låt. Det er en utrolig leken og fengende låt. Med en heftig keyboardsolo midt i låta som alltid har imponert meg, og som jeg tror få gjør dem etter. Tankene går tilbake til jazzmiljøet på 30-tallet når man hører "Get Out Of Your Lazy Bed". Kontrabasspillet, Reillys Sinatra-lignende sang, og Basras jazzete komp gjør det hele utrolig flott. Selv om den er veldig bra, førte det ikke til at den solgte noe særlig i hjemlandet Storbritannia, da den ble gitt ut på singel. 15. plass var det beste den klarte. Men i resten av verden var den en stor suksess. I Norge nådde singelen en flott 2. plass, kun slått av Break Machine.. Dette var også låta jeg oppdaget Matt Bianco med. Jeg så den hjemme hos en kamerat som hadde tilgang til Sky Channel, i 1984, og jeg likte låta umiddelbart. Jeg husker jeg også syntes musikkvideoen til "Get Out Of Your Lazy Bed" var bra.

"It's Getting Late" var aldri på singel. Men det burde den ha vært. For etter "Get Out Of Your Lazy Bed" er dette albumets beste spor. Også denne har en tøff rytme, men her er det teksten, og dialogen mellom Reilly og Basia som er det bærende. Om han som prøver å skjenke damen, og få henne til å ta av seg noen plagg. Mens hun synger "I don't know, It's getting late I'll have to go." Sjarmerende og fengende.

"Sneaking Out The Backdoor" er det igjen latino/jazz inspirasjonen som fenger. En god poplåt på det jevne som også var ute på singel uten å gjøre det noe særlig.

"Riding With The Wind" har også sirkusstemningen i seg. Mest pga. trompetene. Den starter rolig, litt slentrende. Med Reilly og Basra lette og glade sang. På slutten går låta fortere og fortere. På en morsom måte.

Plata avsluttes med "Matt's Mood II" som er bedre enn "Matt Moods". Rytmen er tøffere, med et sterkere latino preg. Det høres ut som man slår på kasserollelokk, noe som bidrar til den spennende rytmen. Sammen med orgelspillingen som gir den et litt gammeldags, fransk preg. På slutten kommer det inn en saksofonsolo som gir den et klart jazzpreg. I hele tatt en fin avslutning på en flott plate.

Etter denne utgivelsen gikk bandet hver sin vei. Basia og Danny White jobbet videre med hennes solokarriere, mens Mark Reilly fikk inn Mark Fisher, og fortsatte under navnet Matt Bianco. Uten at det førte til like minneverdige utgivelser som denne. Selv om også de laget fine enkeltlåter. I 2004 kom Mark Reilly, Danny White og Basia sammen igjen, da de ga ut albumet "Matt's Mood"

"Whose Side Are You On" er helt klart en av de fineste, og mest spennende utgivelsene på 80-tallet. Og en av de mest kjennetegnende.