Pink Floyd: The Wall

Utgivelsesår: 1979

Produsent: Bob Ezrin, David Gilmour, Roger Waters

Låtskrivere: Roger Waters, David Gilmour

Bandmedlemmer: David Gilmour, Roger Waters, Nick Mason, Richard Wright

 

         Låtene:

1. In the Flesh? 
2. The Thin Ice 
3. Another Brick In The Wall, Pt. 1 
4. The Happiest Days Of Our Lives 
5. Another Brick In The Wall, Pt. 2
6. Mother 
7. Goodbye Blue Sky 
8. Empty Spaces 
9. Young Lust
10. One Of My Turns
11. Don't Leave Me Now
12. Another Brick In The Wall, Pt. 3
13. Goodbye Cruel World
14. Hey You
15. Is There Anybody Out There?
16. Nobody Home
17. Vera
18. Bring The Boys Back Home
19. Comfortably Numb
20. The Show Must Go On
21. In The Flesh
22. Run Like Hell
23. Waiting For The Worms
24. Stop
25. The Trial
26. Outside The Wall

 

     

    

Pink Floyd var et av de første rockebanda jeg fikk øynene opp for i min ungdom. Jeg ble inspirert av naboer og kamerater som mente dette var bra musikk. Og så var det videoen til "Another Brick In The Wall" som ble vist på "Zikk Zakk" på NRK som gjorde dypt inntrykk. Det var så utrolig tøft og fengende. Tekstlinjer som : "Hey! Teachers! Leave them kids alone! All in all it's just another brick in the wall" var spennende for en skolegutt med respekt og litt redsel for lærerne. 

Jeg hørte "The Wall" på kassett hjemme hos en kompis flere ganger, og falt også for låtene "Mother" og "Goodbye Blue Sky" (husker godt ordene "Look mummy, there's no clouds up in the sky...". Og jeg husker hvordan jeg så for meg den lille ungen som snakket til moren sin, ute på en blomstereng. Det skulle likevel gå flere år før jeg tok meg råd til å kjøpe et eksemplar av platene selv (det er jo en dobbel-LP). Men siden har den vært en favoritt, og en utgivelse det er knyttet mange minner til.

"The Wall" har muligens ikke samme klassikerstatus som "Dark Side Of The Moon", men innflytelsen den hadde på ungdom i samtiden, er minst like stor. Da den har et klart definert buskap, i motsetning til "Dark Side Of The Moon" som i større grad var basert på vellyd og stemninger. I motsetning til tidligere Pink Floyd album er ikke dette et produkt av felles arbeid. Dette er Roger Waters' plate, selv om David Gilmour har bidratt med et par låter ("Run Like Hell", "Comfortably Numb"). Waters har skrevet de fleste melodiene og tekstene. Tekster og stemninger som tar for seg etterkrigstidens England. Og det å vokse opp uten en far, en far som mistet livet i 2. verdenskrig. Plata uttrykker frustrasjon, desperasjon, aggresjon, og sorg, og er i hele tatt en veldig mørk plate. Egentlig en slags rockeopera over Roger Waters eget liv. Noe som litt senere resulterte i filmklassikeren "The Wall" av Alan Parker. Hvor Bob Geldof (Boomtown Rats, Band Aid) spilte hovedpersonen som Pink. Keyboardist Richard Wright som på album som "Dark Side Of The Moon" og "Wish You Were" hadde vært en viktig bidragsyter, deltok nesten ikke på denne plata. Han var også imot ideen bak "The Wall", da han følte de hadde vært gjennom lignende tema på "Animals".

Tekstene er viktigere på "The Wall" enn på noe annet Floyd album, og mer betydningsfull enn på de fleste album overhodet. Det er så man virkelig lever seg inn i den triste oppveksten til Waters, og hans brutale møte med britisk skolevesen. Og vi føler det samme hatet mot autoritetene i samfunnet. Særlig godt er det å hate lærerne i udødelige "Another Brick In The Wall". Waters uttrykker det med ordene : "In government-run schools, children are methodically tormented and humiliated by teachers whose comeuppance occurs when they go home at night and their fat and / Psychopathic wives would thrash them/Within inches of their lives."  

Plata byr ikke på noen ordentlig start eller slutt. Den starter med en fortsettelse av ordene den avslutter platen med, noe som gir den et sirkulært preg. Mange mener at plata fikk en fortsettelse i oppfølgeren "The Final Cut" som tar for seg krigens traumer. Nå virkeliggjort i den da høyaktuelle Falklandskrigen.  

 

"The Wall" uttrykker Waters krigens frykt på denne måten : "Did you ever wonder . Why we had to run for shelter . When the promise of a brave new world . Unfurled beneath a clear blue sky?"

 

Samtidig som det er historien om en ensom gutts oppvekst i etterkrigstiden, er det også et innblikk i en gal persons verden. Hvor alle kvinner er horer, og menn er undertrykte og alene, og dømt til et liv i frustrasjon. Denne mentale tilstanden blir som en mur, et fengsel, han ikke klarer å komme ut av.

 

I hele tatt er ikke dette noe godt utgangspunkt for å lage et bestselger album. Men for Pink Floyd fansen, og alle andre, er det nok av detaljer som gjør det til en flott opplevelse musikalsk. Gitariffene og de hvinende gitarskrikene i "In The Flesh" var som de skulle være. Og "Comfortably Numb" er kanskje den vakreste balladen de har laget. En gjenganger på konsertene og liveplatene deres. På samme måte som "Run Like Hell", den nydelige kassegitarlåta "Mother", og åpningslåta "Hey You", har vært det. "Goodbye Cruel World" er også en favoritt hos meg. Rolig og ettertenksom som den er. 

 

"One Of my Turns" er vokalprestasjonen utrolig flott. Hvor Pink skriker til sin groupie : "Would you like to learn to fly?/Would you like to see me try?"

   

"The Wall" er flere steder kåret til 80-tallets beste album. Enda det kom i 1979. Likevel resulterte ikke pene ord i noe stort albumsalg da den kom ut. 3. plass i Storbritannia var ikke så bra. Men ellers i verden strømmet folk til platebutikken for å kjøpe sin utgave av dobbelt-LPen. I Norge toppet den albumlisten i utrolige 19 uker, i U.S.A. i 15 uker og i Tyskland i 17 uker. Som en av de største salgssuksessene i de landene noensinne. Til topps gikk den også i Australia, Østerrike, Frankrike, Nederland, New Zealand, og Sverige.

Plata har fortsatt å selge bra i årene etter, på LP og etter hvert CD, og er i dag den 3. mest solgte plata i historien i U.S.A. Foran "Dark Side of the Moon", og bak "Thriller" med Michael Jackson, og "Their Greatest Hits" med The Eagles. På verdensbasis regner man med at "The Wall" har solgt i 33 millioner eksemplarer, mens "Dark Side Of The Moon" som tidenes 3. mest solgte plate har solgt i 45 millioner eksemplarer (2010).

Omdømmet til "The Wall" har styrket seg gjennom årene, og den figurerer ofte på lister over tidenes beste album.

Som en kuriositet kan det nevnes at singelen "Another Brick In The Wall" gikk til topps i Storbritannia. Og det var første gang siden 1967 ("See Emily Play") at Pink Floyd hadde vært inne på topp 40 singellisten i hjemlandet. Men så var Pink Floyd aldri kjent for singelutgivelsene sine heller.