Fine Young Cannibals: The Raw & The Cooked

Utgivelsesår: 1989

Produsent: David Z., Jerry Harrison, Roland Gift, Andy Cox

Låtskrivere: Roland Gift, Andy Cox, David Steele, Pete Shelley

Bandmedlemmer: Roland Gift, Andy Cox, David Steele

 

   

 

Låtene:

1. She Drives Me Crazy

2. Good Thing

 3. I'm Not The Man I Used To Be

4. I'm Not Satisfied

5. Tell Me What 

6. Don't Look Back 

7. It's OK (It's Alright) 

8. Don't Let It Get You Down

9. As Hard As It Is 

10. Ever Fallen In Love?

 

     

   

Fine Young Cannibals ble dannet etter at ska-bandet The Beat ble oppløst i 1983. Andy Cox og David Steele fikk vite at bandet var oppløst da banken ringte for å avslutte kundeforholdet. I hemmelighet hadde de andre dannet et nytt band kalt General Public.

Da Andy og David skulle skaffe seg vokalist til sitt nye band, falt valget på en sanger som hadde fungert som oppvarmer for The Beat, nemlig Roland Gift. Og det skulle bli et svært vellykket valg. Da Gift hadde en soulfylt, særegen stemme. I tillegg til at han hadde evnen til å skrive gode låter. I 1985 fikk de platekontrakt, og de spilte inn "Fine Young Cannibals" - en plate som både solgte bra, og høstet fine kritikker. Og som også er en favoritt hos meg.

Bandnavnet Fine Young Cannibals hentet de fra en film fra 1960. 

To år senere spilte de inn en låt til filmen "Something Wild". De covret da Buzzcocks' klassiker "Ever Fallen In Love". Litt etter det laget de musikk til en film kalt "Tin Men". Sistnevnte utgjør "The Raw" siden på "The Raw & the Cooked". I filmen fra 1987 var låter som "Social Security", "Good Thing", "Hard As It Is", og "Tell Me What", med. Med unntak av førstnevnte ble alle å finne på "The Raw & the Cooked".

"Ever Fallen In Love" ble med på albumet på "Cooked" siden. "The Raw & the Cooked" ble utgitt i 1989. 4 år etter det forrige. 

I utgangspunktet hadde de ønsket Prince til å produsere plata. Men han tok ikke på seg slike oppdrag. De endte derfor opp med David Z. - en produsent som hadde jobbet tett med Prince tidligere, og som hadde produsert Billy Idol og Sheila E. I tillegg fikk de meg seg Talking Heads keyboardist Jerry Harrison, som senere produserte Crash Test Dummies med stort hell. Plata ble spilt inn i Paisley Park - studioet til Prince.

Dette skulle vise seg å bli et godt valg. Selv om de hadde vært borte endel år, og dermed skulle hatt problemer med å gjeninnta listene, gikk det veldig bra. Mye pga. en utrolig fengende 1. singel i "She Drives Me Crazy". Låta gikk til topps i U.S.A., og nådde 5. plass i Storbritannia. Mens albumet "The Raw & the Cooked" toppet albumlistene begge steder. I tillegg til at den gikk til topps i land som Australia, Canada og Østerrike (19. plass i Norge). Det endte opp som en av de store salgssuksessene på 80-tallet.

"She Drives Me Crazy" som også starter plata, er en leken og utrolig fengende låt. Perfekt for partys og dansegulvet. Det er trommerytmen og gitarriffet som driver låta og gjør den til det den er. I tillegg gjør Roland Gift en fin vokalprestasjon i skiftet mellom falsett og 'vanlig' synging. 

Ellers er det artig å høre hvordan de på slutten av låta spiller ut synthriff mot noen gitarriff. Med et godt anlegg hører man hvordan riffene danser mellom høytalerne. "She Drives Me Crazy" har blitt samplet inn i mange andre låter. Og var også en del av vignetten på "Greatest Hits" på MTV. Og den var med i en Pepsi-reklame. Så jeg tipper låtskriverne Steele/Gift har nok penger idag. Motsatt kan man si at låta minner om "Need You Tonight" med INXS fra 1987, i gitarriffet.

Etter den gode starten følger albumet opp med en like bra, og like populær låt. "Good Thing" er en leken låt i fengende R&B takt. Litt sånn 50-talls aktig. Mye pga. koringen i bakgrunnen. Pianospillingen gir også låta et slentrende boogie-woogie/jazz preg. Pianoet er spilt av eks. Squeeze pianist Jools Holland - en skikkelig gladlåt det ikke er mulig å ikke like. Og de fleste falt for den. 1. plass på Billboard, og en sterk 7. plass på singellisten i Storbritannia sier det meste om interessen for denne låta. Den var samtidig ment som en hyllest til 60-talls Northern soul. 

Selv om dette var de to store hitene, fortsetter plata med flere fine låter, som også var ute på singel. Bla. "I'm Not The Man I Used To Be". En gjennomgående synthrytme driver låta, samt at Roland Gift synger på en høyere oktav enn på "She Drives Me Crazy". Det er en rytmisk låt med en fin melodi. En sikker vinner på dansegulvet dette også. Jeg husker denne og andre låter fra plata slo an på hjemme alene-fester på 80-tallet.

"I'm Not Satisified" har litt av det samme i seg. Igjen er det synthrytmer som driver låta. Denne gang muligens enda heftigere. Fin koring, og en tøff keyboardsolo på låta gjør at man får lyst til å hive seg ut på et eller annet dansegulv når man hører den. Man kan fornemme påvirkningen fra Prince, både i stemmebruken, og det rytmiske - ikke ulikt "Kiss" og "Mountains".

Med "Tell Me What" tar plata en ny retning. Bort fra det moderne, dansbare, over til elegant pop, i typisk 50-talls takt. Både låta og pianospillingen gir slike assosiasjoner. Behagelig og vakker å høre på er den. 

’Don't Look Back" er en favoritt hos meg. Denne gang prøver de seg på en mer rett fram rockelåt. Roland Gift høres her ut som Joe Strummer i stemmen, som om det var en Clash låt. Uansett er dette en skikkelig gladlåt, med mye spilleglede i seg. Igjen kjenner man vibrajoner i kroppen når man hører låta. Også denne gjorde det bra i U.S.A. med 11. plass på Billboard.

"It's Ok, (It's Alright)" er nok en rytmisk, fengende låt som fungerer  bra på dansegulvet. Velprodusert som den er.

"Don't Let It Get You Down" er nesten eksperimentell i stilen, men samtidig fengende og dansbar. Igjen kan Roland Gift minne om Prince i stemmen. Steele og Cox har fått sjansen til å leke seg med synthesizere her, og ut av det skapt rare lyder som de krydrer låta med. 

Så roes det helt ned igjen med "As Hard As It Is". Også denne gjør at tankene går til 50-/60-tallet. Stemmen til Gift kan da også minne om Otis Redding. Dette kunne godt vært en gammel Motown låt. Fin å høre på er den uansett. I bakgrunnen hører man stemningsfull saksofon og trompet.

"Ever Fallen In love" føler jeg blir litt på siden av denne plata. Ikke fordi den er dårlig ,eller at den ikke passer inn stemningsmessig. For det gjør den. Men den ble gitt ut på singel 2 år før resten av albumet kom. I tillegg til at det er en coverversjon. Når jeg tenker på typisk popmusikk, tenker jeg ofte på denne. På samme måte som jeg også gjerne tenker på "Everybody Wants To Rule The World" med Tears for Fears.

Takten er litt roligere, selv om også denne er rytmisk. Det er først og fremst en god melodi som bærer denne låta. En låt som nådde 9. plass på den britiske singellisten (originalen nådde 12. plass).

"The Raw & The Cooked" er en plate å bli glad i. Spillegleden, de fengende låtene, den flotte produksjonen, og ikke minst det at den er så variert, gjør at du blir i godt humør av å høre på den.  

Dessverre kom det ikke flere studioalbum fra denne gjengen. Et remix-album og et samlealbum er alt som er gitt ut i ettertid. Roland Gift ønsket heller å prøve seg som skuespiller. Mens Cox og Steele jobbet videre sammen. I 1996 ga de tre ut låta "The Flame". Men det resulterte ikke i noe nytt album. Det er derfor lett å se på Fine Young Cannibals som et typisk 80-talls minne, noe det jo også er.

Både jeg og mange andre skulle ønske at det hadde blitt mange flere. Men slik gikk det ikke dessverre. Så da får man heller spille de to gode albumene de ga ut, og glede seg over de.