Genesis: The Lamb Lies Down On Broadway

Utgivelsesår: 1974

Produsent: John Burns, Genesis

Låtskrivere: Tony Banks, Phil Collins, Peter Gabriel, Steve Hackett, MikeRutherford

Bandmedlemmer: Tony Banks, Phil Collins, Peter Gabriel, Steve Hackett, MikeRutherford

 

       Låtene:

1. The Lamb Lies Down On Broadway 
2. Fly On A Windshield
3. Broadway Melody Of 1974
4. Cuckoo Cocoon
5. In The Cage
6. The Grand Parade Of Lifeless Packaging
7. Back In N.Y.C.
8. Hairless Heart
9. Counting Out Time
10. The Carpet Crawlers
11. The Chamber Of 32 Doors
12. Lilywhite Lilith
13. The Waiting Room
14. Anyway
15. The Supernatural Anaesthetist 
16. The Lamia
17. Silent Sorrow In Empty Boats 
18. Colony Of Slippermen: The Arrival/A Visit... 
19. Ravine
20. The Light Dies Down On Broadway 
21. Riding The Scree
22. In the Rapids
23. It

                

 

I ganske ung alder fikk jeg et forhold til Genesis, og denne plata. Vi bodde i rekkehus med engelske naboer. Og den ene av guttene der spilte denne plata mye, noe jeg ble fascinert av. Middelalderstemningen, det komplekse lydbildet, og det merkelige coveret med en mann i elva som holdt en mann som tilsynelatende satt i fengsel, i hånda. Det gjorde inntrykk på den tida, lenge før datamanipulering var blitt vanlig. Jeg hørte "The Lamb Lies Down On Broadway" litt til og fra i årene som fulgte. Det var likevel med "Abacab" at jeg virkelig fikk sansen for Genesis, men samtidig har jeg alltid vært fan av låtene "In The Cage", "Carpet Crawlers", og "The Lamb Lies Down On Broadway". Låter som jeg hørte igjen på ulike livealbum. Det var faktisk først på starten av 2000-tallet at jeg for alvor tok fram LPen igjen, og tok meg tid til å lytte til den ordentlig. Og da skjønt hvilken perle dette er. 

Det er ikke enkeltlåtene jeg merker meg ved når jeg hører på denne. Det er helheten, stemningen, og overgangene som jeg nyter. Det er derfor vanskelig å si noe vettugt om titlene, noe jeg kan være flinkere til på andre album. 

"The Lamb Lies Down On Broadway" er en av prog rockens store klassikere. Det skulle også bli Peter Gabriels siste album med Genesis.

Albumet er spunnet rundt en litt surrealistisk historie om gatefanten Rael, og hans vandring i New Yorks underverden. Noen mener musikken høres New York-aktig ut. Noe jeg ikke kan bedømme. Men en låt som "In The Cage" høres veldig engelsk ut for meg. 

Plata går fra det lett tilgjengelige i nevnte låt, tittelkuttet, og "Counting On Time", til mer utilgjengelig i "Back in N.Y.C". Over til soulfylte "The Chamber Of 32 Doors". Og fine instrumentaler som "Fly On A Windshield", "Hairless Heart", og "Riding The Scree". Noen vil nok påstå at instrumentallåtene er plassert der for å fylle ut dette dobbeltalbumet. På album to finner man instrumentallåter som "The Ravine" og "Silent Sorrow In Empty Boats".

Medlemmene bidrar på ulik måte på albumet. Det er kanskje Tony Banks' keyboards vi merker mest til, da de dominerer lydbildet på plata, mer enn på noe tidligere album av Genesis. Han lykkes mest på låter som "In he Cage", "The Colony Of Slippermen", og "Riding the Scree". Steve Hackett bidrar med noen fine gitarsoloer på "Fly On A Windshield", "The Supernatural Anaesthetist", og "The Lamia". Mens Gabriel bidrar med sin uttrykkfulle stemme på de fleste av låtene. En stemme som mange savnet på Genesis platene som fulgte i årene etter.

Åpningen på "The Waiting Room", "The Colony Of Slippermen", og "Lilywhite Lilith" er bearbeidete utdrag fra en tidligere Genesis-låt kalt "The Light".

Mye av progrocken på tidlig 70-tall synes jeg plages ved at de ønsker å vise hvilke glimrende musikere de er. Og derfor kjører på med lange gitar-, keyboard-, eller trommepartier, bare for å imponere. Det har de ikke vært fristet til her. Det er stemningen og melodiene som er i fokus her. Sånn som jeg liker det.

Det eneste negative, er at de på "The Waiting Room" har valgt å lage en låt bestående av irriterende lyder. På samme måte som King Crimson gjorde det på sin "In The Court Of The Crimson King", i låta "Moonchild". Pink Floyd var også innom lignende lydbilder. De skal sikkert illustrere en psykedelisk sinnstilstand. Men for meg blir det litt uinteressant.

Veldig mange ser på denne som Genesis' beste  plate, og som en av de store klassikerne fra 70-tallet. Noe jeg er enig i. Den fremstår som et tidløst mesterverk som fortsetter å fenge nye generasjoner.