Marc Almond: Enchanted

Utgivelsesår: 1990

Produsent: Bob Kraushaar, Gary Maughan

Låtskrivere: Marc Almond

     Låtene:

1. Madame de la Luna

2. Waifs And Strays

3. The Desperate Hours

4. Toreador In the Rain

5. Widow Weeds

6. A Lover Spurned

7. Death's Diary

8. The Sea Still Sings

9. Carnival of Life

10. Orpheus in Red Velvet

 

                                  

    

Marc Almond har gitt ut mange flotte plater som er blitt ignorert av platekjøperne. Så også med "Enchanted" fra 1990. 2 år tidligere hadde Almond vært nr. 1 i Storbritannia med "Somethings Gotten Hold Of My Heart". Og dette albumet er like elegant, og enda mer stemningsfullt enn den. Uten at det hjalp på salget, dessverre.

"Enchanted" er den av Almonds album som er innom flest etniske stemninger. Man føler seg hensatt til både Frankrike, Spania, Tyrkia, Russland og selvfølgelig, England på denne plata. I tillegg til at endel av låtene kan gi assosiasjoner til easy-listening, da de minner litt om poplåter fra 50-tallet. Mens andre er mer dystre, melankolsk. 

Almond blander tradisjonelle instrumenter med moderne synthrytmer. På en til tider pompøs måte, som for å gi den et himmelsk preg. Noe som enkelte kritikere ikke likte da "Enchanted" kom, men som jeg synes gjør plata mer spennende.

Plata starter med mystiske "Madam de la Luna". Som er en veldig sensuell låt. Den er fransk i uttrykket, med innslag av trekkspill og fiolin. Og Blair Booths vakre kvinnestemme som lurer i bakgrunnen. Elegant, drømmende og behagelig å høre på.

"Waifs And Stray" er både symfonisk og syntetisk. Med Almonds kraftfulle stemme minner den mye om opera - en fin låt å høre på.

"The Desperate Hours" er et av flere høydepunkt på denne plata. Her er vi i Spania. Stemningen er flamenco, iblandet moderne syntetiske effekter. Både strykerne og flamenco gitarene gjør at du sitter igjen med følelsen av å ha hørt noe veldig vakkert.

"Toreador In The Rain" fortsetter flørten med spanske stemninger. Men her er det blåserne som imponerer. Sammen med noen tordenlyder skapes det en storslått stemning. "Toreador In The Rain" er raskere enn de fleste andre låtene på denne plata, som er mer avdempet.

"Widow Weeds" er en av to favoritter på "Enchanted". Nå er vi i Tyrkia, kanskje i en opera? Strykerne som dominerer låta gir meg i hvert fall den følelsen. Og det er igjen storslått og flott, med en fin melodi. En artig tekst har låta også - om kvinnen som mister mannen som hun elsker så høyt. Hun sørger så forferdelig over ham, og savner ham, selv om alle forteller henne at hun burde gå videre i livet. Ikke før testamentet hans bli lest opp, og hun får vite at hun ikke arver noe fordi han har brukt opp pengene selv. Først da innser hun at det ikke er noen grunn til å bruke tid på å sørge over ham.

Stemningen er elegant og vakker. Med himmelske damestemmer som kommer inn på slutten. Men det er strykerne som fascinerer, og som bærer låta.

"A Lover Spurned" er dramatisk, mørk, og dyster. Men samtidig elegant. Tangentspillingen gjør at tankene går til 50-tallet, og easy-listening. Eller gammel Grand Prix musikk om man vil, da den høres litt gammelmodig ut. Men den er likevel en veldig flott låt. Med meksikanske blåsere, og Julie T. Wallace' snakking/prating midtveis i låta, hvor hun forurettet anklager en mann for å kun ønske å ha henne som elsker, samtidig som han har kone, hus og barn.

"Death's Diary" er den andre favoritten fra denne plata. Stemningen her er kanskje mer russisk? Som om vi er på de russiske steppene. I hvert fall en plass langt borte. Låta har en energisk rytme, og heftig fiolinspill som fenger. Teksten er derimot av det avskyelige slaget. Om en mann som på hver av ukedagene voldtar og dreper. Og deretter skriver om det i dagboka si, så han kan skryte av det. Likevel en låt å bli glad i. Rytmen er så fengende at man nesten får lyst til å danse. Og da gjerne en østerlandsk en, selv om man overhodet ikke kan det.

"The Sea Still Sings" er dyster og vakker. Som om det er en begravelse, eller soundtracket til en film hvor noen har mistet sine kjære. Og det er nettopp det teksten handler om. Det frådende havet som drepte barn og voksne en natt i september. Og som fortsetter å synge til minne om den forferdelige kvelden. Det er noe lengtende, og trolsk over "The Sea Still Sings", som om det er en gresk sirene som synger den vakre sangen.

"Carnival Of Life" er en fransk låt fra bakgatene i Paris, en gang på 20-tallet, slik jeg ser det for meg. Rytmisk og fengende, og nok en låt å bli glad i. Samtidig har Almond lagt inn moderne synthrytmer, uten at det ødelegger stemningen. Det bidrar heller til å gjøre den mer dansbar. Karnevalstemningen finnes i både teksten og låta. På slutten kommer en fransk damestemme inn som minner om Edith Piaf, noe som gjør det enda mer stemningsfullt.

Plata avsluttes med "Orpheus In Red Velvet". Igjen er det det elegante og stemningsfulle som man merker seg ved. Strykere og stortrommer, og Betsy Cooks vakre stemme gjør dette mer pompøst enn noe annet sted på plata. En verdig avslutning på en stor utgivelse. 

Dette er Marc Almond på sitt beste. Og slik jeg ønsker å høre ham. Ingen klarer å dra inn fremmede musikkformer på samme måte som ham, og få det til å passe inn på en naturlig måte. Her er lykkes han til fulle med det. Jeg ser på nettet at det fins flere der ute som synes dette er en flott plate. Og de jeg har spilt den for, har likt den veldig godt. Så jeg tror at det er den manglende publisiteten som har ført til at "Enchanted" solgte så dårlig. Den hadde fortjent så mye mer.