Chris De Burgh: Crusdader

Utgivelsesår: 1979

Produsent: Andrew Powell

Låtskriver: Chris De Burgh

      

 

 

 

Låtene:

1. Carry On

2. I Had The Love In My Eyes

3. Something Else Again

4. The Girl With April In Her Eyes

5. Just In Time

6. Carry On (Reprise)

7. The Devil's Eye

8. It's Such A Long Way Home

9. Old-Fashioned People

10. Quiet Moments

11. Crusader: The Fall of Jerusalem/In the Court of Saladin / The Battlefield 

12. You And Me

 

         

 

De fleste kjenner Chris De Burgh fra 80-tallet og utover, da han gjorde seg kjent for "The Lady In Red" og andre kjærlighetssvisker. Han ble vel av mange stigmatisert som fløtesanger. Muligens fortjent. Men det mange ikke vet er at De Burgh før 1980 stod som representant for en annen type musikk enn den han slo gjennom med på siste halvdel av 80-tallet. På 70-tallet var det trubaduren og historiefortelleren som stod i fokus. Samtlige album fra det tiåret var av høy kvalitet. Salgsmessig gjorde de det ikke noe særlig, med unntak av en viss suksess i Brasil.

Selv om alle platene fra denne tiden hadde stemninger som ga assosiasjoner til middelalderen (noe jeg liker veldig godt), er det denne plata som tar det lengst. Også tittelen på plata - "Crusader" - gir klare hentydninger. Med Chris De Burgh avbildet på forsiden med en hjelm fra middelalderen, og vakre tegninger, inspirert av middelalderen, på innercoveret.

Plata starter kraftfullt med "Carry On". Teksten går delvis på gælisk, så det er ikke så lett å få med seg meningen. Men det handler om det å hele tiden være på vei mot noe man ikke vet hva er. Andrew Powells pianospilling er smakfull. Powell har også ansvaret for orkestreringen på "Carry On", noe som er med på å gi den et visst dramatisk, pompøst preg. Orkestreringen kommer enda tydeligere fram i "Crusader", som er et storslått epos. Powell må ha gjort en god jobb her. For året etter hadde han ansvaret for orkestreringen på Alan Parsons Project klassikeren "The Turn Of A Friendly Card", som også har et markant symfonisk lydbilde.

Også "I Had The Love In My Eyes" har en behagelig middelalderstemning.Det er også en rett fram kjærlighetslåt. Pent arrangert. Men gitaren og keyboarden  høres ikke helt bra ut i 2003, da den er litt gammelmodig på 'feil måte'. 

"Something Else Again" har litt av den samme stemningen som "I Had The Love In My Eyes", men er en bedre låt. Og koringen på låta gir den et sakralt preg.

"The Girl With April In Her Eyes" er utrolig vakker! Og en av de fineste låtene som er laget etter min mening. Det er litt rart at ikke De Burgh har tatt den mer fram i årene etter, på konserter og samleplater. 

Hvor man i de andre låtene fornemmer tidligere tider i Britannia, tar denne med oss tilbake til Richard Løvehjertes tid. Vi sitter og hører på en trubadur ved hans slott. Sånn føles det i hvert fall. Klassisk gitar og harpe setter stemningen. Og når De Burgh starter med å synge "There once was a king.." er vi rett inn i eventyret om kongen som aldri fikk oppleve våren fordi han var så ond. Og jenta med våren i seg som ikke får husrom på slottet, og derfor må reise sulten og utmattet videre, og tilslutt dør.... Så dramatisk som et gammelt eventyr skal være. Satt i stemning av De Burghs enkle gitar og lengselsfylte sang. VAKKERT! "The Girl With April In Her Eyes" er en låt jeg alltid har vært veldig svak for.

"Just In Time" har en pompøs innledning, men går så over i en roligere pianoballade. Men middelalderstemningen lurer i bakgrunnen på denne også. Etter låta får vi en velspilt "interlude" (kort musikalsk parti) som plata har så mange av.

Side B starter med "The Devils Eye", som er en litt rotete låt jeg aldri har fått helt taket på. Men den er dramatisk, og fungerer som en fortsettelse av kampen mellom det gode og det onde fra "Spanish Train".

"It's Such A Long Way Home" fungerer også som en interlude. Da det er en enkel pianolåt som ikke varer mer enn et par minutter. Behagelig og ufarlig.

I "Old-Fashioned People" er det trubaduren De Burgh vi igjen hører. Med enkel gitar og sårhet i stemmen synger De Burgh om "Old-fashioned lovers, they walk in the park. Beside the river hand in hand, and hurry home for tea before it get's dark." Småkoselig og vakkert.

"Quiet Moments" er nok en interlude som fungerer som "stille før stormen". Det er en enkel gitarlåt hvor De Burgh synger vakkert i 1.38 minutt.

"Crusader" er et storslagent verk. Den går innom forskjellige stemninger, og tilbake til der den startet. Nok en gang er vi tilbake hos trubaduren De Burgh som er hoffmusiker hos Kong Richard Løvehjerte. Og det er litt av en historie han har å fortelle. Dette er fra korsfarertiden på 1200-tallet. Kong Richard Løvehjerte får høre at Jerusalem er tatt av de vantro. Og han må få alle Europas kristne til å stå sammen i kampen for å frigjøre den hellige by....   Oppbygningen av låta er spennende. Den starter med litt middelaldergitar, går over i et storslagent symfonisk parti, der Powell virkelig får vist hva han er i stand til som arrangør. Under selve kampen mellom korsfarerne og de vantro er det et tyngre gitarparti . Før det igjen roer seg ned med noen visdomsord om at fiender aldri kan samles igjen på samme måte som da de stod sammen mot de vantro i korsfarertiden : "Though centuries have disappeared, the memory still remains,
Of those enemies together, could it be that way again?" -
Vakkert og engasjerende. 

"You And Me" er nok en interlude, som avslutter plata, på en stillferdig måte.

"Crusader" er etter min mening den beste plata Chris De Burgh noen gang spilte inn, sammen med "Spanish Train & Other Stories". Likefullt var en 72. plass i Storbritannia det beste den oppnådde noe sted. Noe som må ha vært frustrende for ham på den tiden.