Red Box: The Circle & The Square

Utgivelsesår: 1986

Produsent: David Motion, Chris Hughes

Låtskrivere: Simon Toulson Clarke, Julian Close, Buffy Saint Marie

Bandmedlemmer: Simon Toulson Clarke, Julian Close

 

      

 

Låtene:

1. For America
2. Heart Of The Sun
3. Billy's Line
4. Bantu 
5. Living In Domes
6. Lean On Me (Reprise)
7. Chenko 
8. Lean On Me
9. Saskatchewan 
10. Leaders In Seventh Heaven
11. Walk Walk
12. Amen

 

 

Red Box var opprinnelig en kvintett. De ga ut singelen "Chenko" på selskapet Cherry Red. På bakgrunn av den ble de hentet av Warner. Like etter ble de kortet ned til en duo, med Simon Clarke (til venstre på bildet, til venstre) på vokal, gitar og saxofon, fra London. Og Julian Close (til høyre på bildet) som hornmann og programmerer, også han fra London. 

Lite er kjent om historien rundt bandet og plata, selv om jeg fant ut endel om dem da jeg laget en nettside om dem. De ga kun ut en oppfølger til dette albumet. Siden forsvant både bandet og dets musikere fra den kjente musikkverden. "The Circle & The Square" var produsert av David Motion og Chris Hughes. Sistnevnte var en av 80-tallets store produsenter (Tears For Fears, Adam & The Ants, Peter Gabriel). Og albumet gjorde det brukbart på listene. "Lean on Me" nådde 3. plass på singellisten i Storbritannia, mens "For America" nådde 10. plass. Også i Norge hadde de suksess med singlene sine. "For America" nådde 2. plass på VG-lista.

Det er fryktelig vanskelig å beskrive musikken deres, annet enn å si at den er annerledes. Veldig ufarlig, og nesten barnslig i lydbildet. Den kunne passet som soundtrack til en eller annen musikal, da den til tider er veldig teatralsk. Det er utstrakt bruk av horninstrumenter, fiolin, og koring. Noe som gir plata et folk-preg, som om musikken var laget på starten av 1900-tallet.  

Plata er delt inn en "Circle" side, og en "Square". Som en videreføring av albumnavnet. Simon hadde fra han var liten av vært fascinert av indianske kultur. Og hos de nord-amerikanske indianerne var en firkant symbolet på mannen, og da den hvite mann kom på banen brukte indianerne en sirkel for å illustrere dem. 

Plata starter med "For America", som bør være kjent for de fleste som kjenner sin 80's Popopedia, med sitt barnslige refreng hvor de synger "ya da dee yeh - yeh ee oh.." til tonene av en fiolin. Den har en melodi som det er lett å la seg fenge av. Jeg får assosiasjoner til noe koselig, landsens, muligens for mange år siden, når jeg hører "For America". En følelse som blir forsterket av Ginny Clees vakre sang.

"Heart Of The Sun" er en rett mer rett fram god poplåt. Den var også ute på singel. Det som gjør denne litt vakker er måten Clees kommer inn og synger sammen med Clarke på. Et lett og ledig lydbilde.

"Billy's Line" er mer dramatisk. Det handler om Billy som kommer ned fra Skottland, og som noen år senere dør av narkotika. En statistisk sett vanlig skjebne som ikke alt for mange bryr seg om. Nok en gang er det vekselen mellom Clarkes vakre sang, ispedd stemmen til Clee som gjør denne så fin.

"Bantu" er en hyllest til det afrikanske folk, og stemningen i låta er derfor ikke uventet afrikansk. Med trommerytmer og stammesang. Det er nesten så man får frysninger. Majoriteten av den negroide afrikanske befolkningen tilhører bantus språkgruppe. Fordelt på 400 etniske grupperinger, fra Sentral-Afrika til Sør Afrika. Simon Toulson-Clarke hadde i utgangspunktet ønsket å bruke mer etnisk afrikansk musikk på plata, men Warner satte foten ned for det.

"Living In Domes" forsterker inntrykket av at dette kunne vært en musikal. Det er en fin veksling mellom Clees og Clarkes stemme.

"Chenko" starte side B. Eller "The Square" som de kaller denne albumsiden. Og her er stemningen hentet fra Mellom-Amerika. I videoen sykler de rundt på de gamle pyramidene i Mexico. Og i stemningen i låta gjør at man får assosiasjoner til Mellom-Amerika. Også her er det storlått bruk av kor, samt trompet, som gjør inntrykk. Man får følelsen av at dette er musikken til et episk drama, med bruken av koringen og blåserrekken. "Chenko" hadde opprinnelig blitt gitt ut på singel i 1983, da i en annen versjon. Albumversjonen ble gitt ut på singel i 1987.

"Lean On Me" veksler fint mellom to mannlige stemmer. Dette var deres største hit. Og er en flott poplåt. Vi husker vel refrenget : "from the very, very young, to the very, very old..." Den starter helt enkelt og bygger seg opp med et større kor, og kraftigere komp. Fengende.

"Saskatchewan" er egentlig en låt skrevet av den indianske sangeren Buffy Saint Marie. Simon hadde spilt den i bandsammenheng siden han var 13 år. Og Red Box ga den også ut som singel i 1984 - 2 år før dette albumet ble gitt ut. Låta har et urpreg over seg, som er både vakkert og spennende. I Red Box' versjon har den i tillegg fått et poppreg som kler den. Vokalharmoniene bidrar til å gjør dette til en favoritt hos mange Red Box fans.

"Leaders Of The Seventh Heaven" er bortimot en korpslåt. Med sterkt innslag av messingblåsere. Det er en fin sang med flott komp fra Clees, som høres ut som et helt damekor alene. Den har et sterkt folk-element i seg, noe som gir assosiasjoner til eldre tider. Tankene går også til en eller annen musikal som man ikke husker navnet på.

"Walk Walk" inneholder uttrykksfull synging. Også her er det bruk av mannskor som gir skaper stemning. 

"Amen" er det et helt kor som synger amen til kirkeorgel. Ganske banalt, men uttrykksfullt.

Og dermed har plata kommet til veis ende. I ettertid synes jeg det er litt synd at ikke flere fikk høre denne fine platen, med sin uskyldsfølelse og fengende poplåter. Heller ikke oppfølgeren  "The Motive" klarte å fenge platekjøperne, og etter det var Red Box historie. Dessverre.