Anmeldelse skrevet av: Karl-Henrik

 

Skylarking: XTC

Utgivelsesår: 1986

Produsent: Todd Rundgren

Låtskrivere: Colin Moulding, Andy Partridge

 

Låtene:

1 Summer's Cauldron 
2 Grass 
3 The Meeting Place 
4 That's Really Super, Supergirl
5 Ballet for a Rainy Day 
6 1000 Umbrellas 
7 Season Cycle 
8 Earn enough for Us
9 Big Day Moulding
10 Another Satellite 
11 The Man Who Sailed Around His Soul
12 Dear God 
13 Dying Moulding 
14 Sacrificial Bonfire 

 

Xtc er et av de bandene som aldri har fått den oppmerksomheten de fortjener. De hevdet også at de ble lurt av Virgin Records tidlig i sin karriere. Virgin tok alle pengene, og dette slet selvfølgelig masse på bandet. Slik kan det gå når man skriver under en 20 års platekontrakt som tenåring (de er ikke alene om dette!!!)....

Det at bandet turnerte lite har sikkert ikke gjort saken bedre for karrieren, men de hadde noen turneer sammen med The Police og Talking Heads tidlig på 80 tallet. Nok om det!

I 1986 kom deres mesterverk "Skylarking" som ble produsert av Todd Rundgren (kjent fra bla Utopia), og denne plata har klare referanser til Beatles  og Beach Boys.

"Skylarking" har mange høydepunkter både med flotte tekster og bra arrangementer, og noen av mine favoritter er: "Another Satellite", en låt med røff akustisk gitar og vokal. "The Man Who Sailed Around His Soul" er en jazza sang,  "Grass" er en stor poplåt!  "Dying" har et flott orkester arrangement, og "Dear God" er en akustisk gitarbasert sang som omhandler en liten gutts brev til noe han nekter å tro på. Låta vakte oppsikt da den kom, og enkelte radiostasjoner i USA fikk bombetrusler da de spilte den.

Dear God,
hope you got the letter, and...
I pray you can make it better down here.
I don't mean a big reduction in the price of beer
but all the people that you made in your image, see
them starving on their feet 'cause they don't get
enough to eat from God, I can't believe in you

 
"Dear God" er ikke på den engelske utgaven av LPen men på den amerikanske.

Forholdet XTC / Virgin toppet seg da Virgin (Geffen/USA) sa følgende om Skylarking:  Andy Partrigde: “When we delivered Skylarking, they told us it didn't have any singles on it and we should go a write something in the style of ZZ Top.”

Godt de ikke gjorde det.....