Anmeldelse skrevet av: Karl-Henrik

 

Hats: Blue Nile

Utgivelsesår: 1989

Produsent: Paul Buchanan, Paul Joseph Moore

Låtskrivere: Paul Buchanan

 

 

 

Låtene:

1 Over the Hillside 
2 The Downtown Lights
3 Let's Go Out Tonight
4 Headlights on the Parade
5 From a Late Night Train
6 Seven A.M.
7 Saturday Night 

Siden starten i 1980 har The Blue Nile gitt ut 4 plater, og musikken er litt i sjangeren drømmepop og hvit funk. De lyder ganske særegne i lydbildet sitt og hvis jeg skulle sammenligne dem med noen artister bør vel det være Peter Gabriel, John Cale og Brian Eno. De er ganske filmatiske i lydbildet og tankene kan gå til regntunge gater, neolys og film-noir.

The Blue Nile er Paul Buchanen, Peter Bell og Paul Moore og alle platene er gitt ut på selskapet Linn Records (underselskap av Virgin). Det er ingen andre band på denne labelen og ryktene skal ha det til at instrumentprodusenten Linn (de som produserte Linn drums, kjent på bla Human Leauage`s fantastiske "Dare") trengte et band som kunne prøve ut deres nyeste instrumenter. Om dette stemmer vet jeg ikke, men at The Blue Nile har et flott lydbilde er hevet over all tvil. Lyden er veldig "ren" og dette høres veldig godt på den flotte debuten "A Walk Across The Rooftops" som ble sett på som en veldig innovativ plate da den kom ut. Den solgte i godt over 100 000 eksemplarer også.

Musikalsk sett er "Hats" en miks av rolig popmusikk med "enkle" rytmer. Tenk deg  et skjelett som går, og der har du rytmen til The Blue Nile "klikk, klakk, klikk, klakk ":-) Sammenlignet med billedkunst kan man kanskje si at The Blue Nile er et maleri med få strøk.

"Hats" var noe helt nytt da den kom ut i 1989, og selv i dag syntes jeg at dette lyder nytt. Dette særlig fordi komposisjonene er så himla bra. Vokalmessig er det også flott; Paul Buchanen synger sårt, og han har en veldig særegen stemme. "Hats" kan man godt høre på ganske høyt på stereo`n, og det blir ikke slitsomt..... "Hats" er faktisk en flott testplate til anlegget ditt.

Mine favoritter på "Hats" er "Headlights On The Parade", "Downtown Lights" og "Over The Hillside", men faktisk er plata i si helhet en sann festforestilling!