Anmeldelse skrevet av: Mats B.

 

Harvest: Neil Young

Utgivelsesår: 1972

Produsent: Henry Lewy, Neil Young

Låtskrivere: Neil Young

 

 

 

Låtene:

1 Out on the Weekend 
2 Harvest Young 
3 A Man Needs a Maid 
4 Heart of Gold Young
5 Are You Ready for the Country? 
6 Old Man Young 3:22 
7 There's a World Young 3:00 
8 Alabama Young 4:02 
9 The Needle and the Damage Done [live] 
10 Words (Between the Lines of Age) 

 

En sjelden gang i blant utgis det plater med betydning. Plater som man om 20 år kan se tilbake på, som plater med innvirkning på musikken i seg selv. Plater som ofte når frem til flere millioner mennesker, med sin musikk. Neil Youngs ”Harvest” er etter min mening en slik plate.

Om ”Harvest” hadde noe særlig innvirning på musikkbransjen da den kom ut i 1972, er ikke jeg den riktige til å avgjøre, da 1972 var 18 år før jeg så dagens lys. Men i min mening spiller den en stor rolle i musikkhistorien, med sitt gjennomførte, rolige preg. Young ga ut denne plate som 26 åring, og den er å regne som hans mesterverk.

Det sies at Neil hentet inspirasjon til tekstene fra "Harvest" på sin ranch i North – Carolina. Og det er tekstene som gjør denne plata til hva den er. Akkordmønstrene til låtene er helt basic (passende som bare det, må sies), så det er tekstene som har foreviggjort Harvest til en klassiker. Neil forteller historiene sine utrolig bra. Enten de handler om hunden sin, eller om å finne den store kjærligheten, er han god til å finne de riktige ordene.

Harvest starter sterkt opp med låta ”Out on the Weekend”. Teksten er fin, og akkordgangen passer til ordene. Den handler om å finne seg selv oppi alt det maset forhold og voksenlivet bringer med seg.

"Out on the weekend" følges opp av tittellåta ”Harvest”, som fortsetter trenden med poetiske ord og rolig melodi. Her starter, etter min mening, hovedtemaet i Harvest ; om å finne den store kjærligheten. Et tema som fortsetter på spor nr 3, ”A man needs a maid”. Dette er en av låtene jeg har knyttet meg i mindre grad til. Men allikevel en sterk låt, som passer i lydbildet på plata.

Det fjerde låta er ”Hearth of Gold”, og her står temaet søknen etter kjærligheten virkelig i sentrum. Dette er en av låtene som i størst grad hever seg blant sangene på "Harvest". Med Neils rolige stemme og hans markante munnspill vil denne alltid være en godt likt Young – klassiker. ”Hearth og Gold” følges opp av den litt mindre markante ”Are you ready for the country?”. Også her med den enkle akkordgangen.

Vi har nå kommet til ”Old Man”, som er min favorittlåt. Den har et slags lunt preg over seg. Teksten er også noe av det bedre jeg har vært borte i. Om overdrevet generasjonsskille, og at vi har mye å lære av den eldre generasjon. Men også her er hovedtemaet på "Harvest" i sentrum: ”Old man take a look at my life, I’m a lot like you were. I need someone to hold met he hole day through”.

Følges opp av ”There’s a world”. Kanskje en noe smådyster melodi. Det er bare du som er deg. En slags oppfordring mot å ble et selvstendig og uavhengig individ.

Låt nr 7. er ”Alabama”. En slags hyllest til staten selv. Følges opp av den sterke ”The Needle and the Damage Done”. Veldig fin og passende gitar, som nå spiller et litt annerledes kordesystem. Levende beskrivelse av narkohelvete, mange av Youngs venner slet med stoffavhengighet.

Det hele rundes pent av med ”Words (between the lines of age)”. En slags skildring av kjendislivet, og hvor store forskjeller det er i samfunnet. Litt om hva slags bilde man lager seg av forskjellige type mennesker. Den enkle akkordgangen er her tilbake, og det er brukt en enkel og genial tonegang, som følger låta gjennom som en rød trå.

En opplevelse er gjennomhørt, og det blir neppe lenge til neste gang jeg igjen tar fram "Harvest" fra cd’hylla.